Menu

.      

Tamula reostus võib jäädagi mõistatuseks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Võrumaa TeatajaKESKKOND ❯ Tamula rannas lehvib taas roheline lipp, mis tähendab, et vesi on supluseks täiesti turvaline. Ülemöödunud nädalal võetud proovist tuvastatud reostus võib jäädagi mõistatuseks, kuna möödunud nädalal võetud uus proov oli täiesti puhas ja võimaliku reostuse tekitajat pole tuvastatud. Seetõttu on võimatu öelda, kas reostuse põhjustas Võru linnavolikogu liikme Halliki Karba saun Koreli oja ääres, mõne haagissuvila tühjendatud konteiner või kanalisatsiooni leke.

Võrumaa vetelpäästeühingu esimees Vambola Sulg meenutas, et 1969. aasta suvel juhtus Tamula rannas sarnane asi ning siis oli põhjuseks Võru linna kanalisatsioonitrassi avarii, mille tagajärjel voolas osa kanalisatsiooni veest Vee tänaval asuvast ülepumpamise jaama hoonest Tamula järve. Tolleaegne Võru sanitaar-epidemioloogia jaam keelas ujumise Tamula järves, isegi keelusildid pandi Tamula järve äärde üles. Vee tänava ülepumpamisjaam töötab siiani, aga Võru linnavalitsus on võimaliku reoveepumpla avarii ümber lükanud.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Aune Annus- Urmet ütles Tamula reostuse asja kommenteerides, et leitud Escherichia Coli bakterite kõrge sisaldus vees näitab värske fekaalse päritoluga reostuse esinemist.

„Mis reostuse täpsemalt põhjustas, on raske öelda,” ütles Annus- Urmet, „kuna proovivõtu päeval ja sellele eelnevatel päevad olid ilmad ilusad ja päikeselised, siis eelkõige võib eeldada, et võis toimuda reovee kanalisatsiooni leke, leke kogumiskaevudest või on keegi tühjendanud oma kogumispaagi järve või sellesse suubuvasse veekokku.”

{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD