Menu

.      

Riigikogulane vastab võidupüha paraadi ja Võrumaa suve kohta

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

KÜSIMUS–VASTUS • Võrus toimunud võidupüha paraadil oli päikeselise taeva all rivis kokku 700 inimest. Esimest korda oli taasiseseisvunud Eesti võidupüha paraadide ajaloos kohal kaitseväelaste-torupillimängijate rühm Eesti Sõjatorupill, mis saatis tuletoojaid sisse- ja väljamarsil. Oma tehnikaga oli esimest korda väljas ka välisüksus. Paraadile olid rivistunud ka kuus piirivalve teenistuskoera.

Paraadi olid tulnud tervitama ka paljud poliitikud. Uurisime Kagu-Eesti saadikute käest, kuidas neile suvine Võru ja võidupüha paraad meeldisid. Küsimused seekord sellised: millise mulje jättis võidupüha paraad Võrus? Mis suvises Võrus ja Võrumaal silma rõõmustab?

Meelis Mälberg (Reformierakond): Olen Eestist ära ja võidupühaüritustest sellel aastal osa võtta ei õnnestunud.
Ilusat suve jätku kõigile Võrumaa Teataja lugejatele!

Ivari Padar (SDE): Vōidupüha paraad oli korrektselt korraldatud ja kenasti läbi viidud. Kiitus korraldajatele!!! Ütleme nii, et Võru korraldajana hoidis lippu kōrgel.
Olgu veel lisatud, et minule teadaolevalt lendas paraadil nähtud strateegiline pommitaja B 52 spetsiaalselt USAst otse Vōru paraadile ja siirdus hiljem ka otse tagasi, tehes vaid mingil ajal vahetankimise.

Võru linn ju iseenesest järjest edeneb ja muutub veelgi kaunimaks kui varem. Loodan, et folkloorifestival uues kuues saaks kenasti peetud, samuti Vōru linna päevad jne. Proovin sellest kōigest osa vōtta.
Vōrumaa on aga silmarōōmuks juba puhtalt loodusest antust.

Heimar Lenk (Keskerakond): Võidupüha sõjaväeparaad Võrus oli priima. Maakonnalinnades peaksidki paraadid olema. Teen ettepaneku, et järgmise aasta võidupüha paraad tuleks Põlva linnas. Las rahvas naudib ka Maarja orus võimsaid sõjamasinaid ja uhkeid ohvitsere. Arvan, et Põlvas tuleks väga vägev pidu. Nii et las paraad rõõmustab silma Võrumaa järel ka Põlvamaal. Nad ju naabrid.

Minule meeldib suvi Lõuna-Eestis väga. Soe ja malbe. Kohalik rahvas kurdab küll, et suvi on nii lämmi, kuid mina vastan neile: ärge te virisege. Meenutagem, kui pikk ja kole on meil vihmane sügis ja kui külm ning teinekord ka vesine talv. Nautigem siis täiega suve! Minule meeldib nüüd vara tõusta. Mobiiltelefoni äratuskell on pandud kellaajale 5.50. Kell kuus olen juba aias rohu peal ja külmaveevooliku all. Haruldane karastus! Siis koorega kohv ja suvetoimetusi tegema.

Suurel Võrumaal meeldib mulle turuplatsil kohalikku murret nautida. Lausa lust vaadata ja kuulata, kuidas talumehed oma kurgid, tomatid, maasikad või meepurgid laudadele sätivad ja ise seejuures murdekeeles mõnusalt oma tegevust kommenteerivad. Veel meeldib mulle jälgida väikelinnade tänavail suvekleitides maatüdrukuid. Kui energilised, asjalikud ja ilusad nad on. Hommikul nad kõik kiirustavad. Kuhu? Ei tea teile öelda. Tundub, et igaühel neist on midagi väga tähtsat ajada. Tarvitseb aga sõbrannat või tuttavat noormeest kohata, kui jutlemiseks jätkub aega küllaga. Teinekord ka kahekesi jäätist maitstes …  

Väikelinnade miljöö on lausa kütkestav! Aeglane, rahulik, kuid kaasakiskuv. Tundub, et kõik paha on jäänud kuhugi väga kaugele. Et Brexit meid ei puuduta ja kui ka kusagil kaugel sõda puhkeb, siis siia see ei jõua kunagi. Kui hea on niimoodi mõelda! Veelgi parem neid unistusi uskuda. Kuid tarvitseb vaid Vikerraadio sisse lülitada, kui avastame, et Brexit on otse meie kõrval.  

Tarmo Tamm (Keskerakond): Võidupäev Võrus jättis väga hea mulje – osalesime jumalateenistusel ja vaatasime paraadi. Siinkohal suur aitäh ja kiitus ürituse korraldajatele. Rahvast oli sellel päeval Võrus tõesti palju. Riigikogu liikmed ja ministrid peaksid kindlasti sellisest üritusest osa võtma, aga tundus, et paljude jaoks jäi Võru kaugeks.

Pärast paraadi uudistasime sõjatehnikat, jalutasime Saksamaa külalistega rannapromenaadil ja käisime rippsillal. Enne ärasõitu tegime veel piduliku lõunasöögi. Oli igati tore päev.
Võrukate kiituseks tuleb öelda, et linn areneb ja muutub aina kaunimaks.

Arno Sild (EKRE): Võidupühaüritusi meenutades alustaksin ülevast ja kaunist pärgade panekust langenud kangelaste mälestuseks. Selle juures väärib erilist tähelepanu noorkotkaste ja kodutütarde pühendumus. Võib loota, et need noored mõistavad meie esiisade ja praeguste põlvkondade unistusi vabast Eestist. Tõrvatilk meepotti oli vaid see, et sellise tähtsusega üritust pidasid oluliseks ainult kaks opositsioonierakonda (EKRE, EVE). Paraad oli uhke ja esinduslik, kuid minu arvates sellistes väikelinna kitsastes oludes ei täitnud päriselt oma eesmärki. Võib-olla oleks mõistlikum olnud paraad korraldada Võru kõige suuremal spordiväljakul. Eks see ole mõtlemiseks järgmistele korraldajatele. Tahaks tunnustada neid, tänu kellele oli linn erakordselt kaunis.

Rõõmustab see, et ilmataat on põllumehega lõpuks ära leppinud, tuleb vaid loota, et ta nüüd kõike puuduvat korraga ei anna. Võimsalt roheliseks muutunud põllud annavad lootust, et saagist päris ilma ei jääda.

Uno Kaskpeit (EKRE): Võidupüha paraad Võrus oli hästi korraldatud. Isegi piirivalve rühm oli rohelises vormis ilusti rivis. Ainus, mis minu silma riivas, oli see, et rohelises vormis piirivalvuritel oli rivi ees sinine politsei lipp.

Sportlikust huvist selgitasin välja, et see käsk kanda rivi ees politsei lippu anti kõrgemalt poolt mõni päev enne paraadi. Selline politseijuhtide tegevus on häbematus, sest piirivalvel oma lipp, mis on riiklikult kinnitatud. See näitab veel kord politsei juhtkonna tegevust, mis on suunatud otseselt piirivalvurite mõnitamisele ja allesjäänud piirivalve viimase moraali hävitamisele.

Suvine Võrumaa on ilus oma looduse ja maastiku poolest nagu kogu Lõuna-Eesti. Kui oled suurema osa oma elust elanud siinkandis, siis oled selle ümbritseva iluga kokku kasvanud. Ma ei suuda kuidagi harjuda Põhja- ja Lääne-Eesti sileda maastikuga. Mäekünkaid ja ilusaid orgusid ei ole, kõik ümbritsev on ühtlaselt igav. Eriti nautimist väärt on Haanja kant oma ilusa maastikuga.

Anneli Ott (Keskerakond) ei vastanud.

Kalvi Kõva (SDE) ei vastanud.

Liina Kersna (Reformierakond) ei vastanud.

Maire Aunaste (IRL) ei vastanud.

Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD