Menu

.      

Võru folk peaks jääma

Kuigi Võru folkloorifestival on alla käinud alates 2011. aastast, mil selle korraldamiselt eemaldati senine juht Peeter Laurson, ja festival on sellest alates vaikselt hääbunud, võiks üks selline kultuurifestival Võrru alles jääda. Võru on festivali jaoks suurepärane koht ja siin on olemas kõik eeldused sellise festivali suurepäraseks korraldamiseks.

Võru linn on osanud varem ilma jääda näiteks „Järvemuusika” festivalist, mille algataja oli samuti Peeter Laurson, aga mis kohalike võimuesindajate passiivsuse tõttu leidis koha hoopis Otepää ligidal Leigol. Samas ei saa Leigo veesilmasid Tamula järve iluga võrrelda, ühtlasi on Võrus iga festivali jaoks olemas kohapealne teadlik publik.

Võru festivali nõrkusega tekkinud tühimikku on ära kasutamas teised. Virumaa väikses rannakülas Käsmus on kiiresti kasvamas Viru folk, pisikeses Mooste alevis on vallavanem Ülo Needo pannud käima hoogsalt areneva Moisekatsi Elohelü. Tänavu pakuvad Võru folgile konkurentsi juuli algul Tallinnas toimuv üldlaulu- ja tantsupidu ning Võru folgiga samal ajal Intsikurmus toimuv rokilegendi Smokie kontsert. Rääkimata kiiresti kasvavast Vastseliina festivalist ja Kirumpää linnuses teist aastat toimuvast „Linnuse rocki” festivalist. Kui Võru folgi korraldajad loodavad, et inimesed suve jooksul kõik kohad läbi käivad ja korraga mitut üritust külastavad, siis nad eksivad.

Enam pole need ajad, mil pered käisid läbi kõik suveüritused ja pereisad, paar õlut sees, mööda maad autoga ringi tiirutasid. Nüüd valitakse välja üks koht, jäädakse sinna mitmeks päevaks ja tutvutakse selle kohaga põhjalikumalt. Korraliku õppetunni said Võru folgi korraldajad paar aastat tagasi, mil kontserdid olid Võru linna asemel üle terve maakonna laiali paisatud ja neil ei jätkunud külastajaid. Võru linnas toimuvad kontserdid on publiku poolest jäänud nii hõredaks, et häbi hakkab. Liiga kõrgest piletihinnast annab tunnistust asjaolu, et Võru folgi kõige rahvarohkemateks üritusteks on kujunenud tasuta esinemised Tamula rannas.{jcomments lock}

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD