Menu

.      

Talude avamine läks hästi peale

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Nagu näitas pühapäevane esimene kogemus talude avamisega, läks see inimestele väga hästi peale. Huvilisi sadas vähemalt Võrumaal taludesse nagu raheterasid reedel Põlva linnas, nii et talupidajad olid meeldivalt üllatunud ja pidid kõvasti vaeva nägema, et uudishimulike vajadusi rahuldada.

Avatud talude päeva korraldasid põllumajandusministeeriumi ja maamajanduse infokeskus koostöös Eesti põllumeeste keskliidu, Eestimaa talupidajate keskliidu, Järva arengu partnerite ja Lõuna-Järva koostöökoguga. Esimesel üle-eestilisel avatud talude päeval osales 147 avatud talus üle 44 000 külastaja.

Pole ime, sest näiteks Vastseliina vallas Voki külas oli teeäär pikalt autosid täis nagu Lindora laada ajal ning inimesi vooris pidevalt nii Kolotsi kitsetallu kui ka Väike- Avi tallu. Kolotsi omad olid hoolikalt ettevalmistusi teinud ja kutsunud lausa kutselised toitlustajad MTÜst Piiri Köök rahvale süüa tegema. Väike-Avi talu perenaine Iti Toom tunnistas, et sellist suurt huvi ta ei oodanud ja oli seetõttu väga üllatunud, kui inimesed juba hommikul kella 10 ajal hoovi sisse sadasid ja traktorisõitu tegid. Seepeale kattis Iti kibekiiresti laua ning pakkus peale endavalmistatud leiva ja värske hapukurgi ka Mardimäe talu kuulsat koduõlut ja isegi handsat. Ta oli nimelt just tulnud Ostrova festivalilt ja sealt kosti ühes võtnud.

Tallinna ligidal oli huvi maaelu vastu veelgi suurem. Põllumajandusministeeriumi andmetel oli rekordiline arv külastajaid Raplamaal asuvas Kuusemäe talus, mida külastas ligi 1500 inimest. Harjumaal asuvas Saidafarmis ja Pärnumaal asuvas Jaanihanso siidrivabrikus käis üle tuhande inimese ning Ida-Virumaal asuvas Konju mõisa talus üle 900 huvilise.

Avatud talude päeval sai külastada ettevõtteid alates Eesti suurimast piimatootmisest kuni kodumaise siidrivabrikuni, looma- ja teraviljakasvatajaid, aiandeid, puuvilja- ja marjade, ravim- ja maitsetaimede kasvatajaid, väiketöötlejaid ning turismitalusid. Ühes kohas õnnestus külalistel näha vasika sündi.

 

ARVAMUS