Menu

.      

Maavalitsus toetab hüpet üle lävepaku

25. oktoobrini saab esitada oma ideid Eesti suurimale äriideede konkursile Ajujaht. Sel korral on parimale Võrumaalt tulnud ideele lisastiimuliks 2500 eurot.

Maavanem Andres Kõiv on rõhutanud, et tuleb töötada selle nimel, et Võrumaa ettevõtlus oleks tulus ja töökohad hästi tasustatud. Preemia pakkumine kohalikule äriideele on kõigest väike žest, et näidata, kui väga oodatakse oma inimestelt ettevõtlikkust ja pealehakkamist. Kõik, kes konkursile oma idee esitavad, on tunnustamist väärt. Ajujahil osalemine võib olla see lävepakk, kust edasi saab seni vaid mõttes mõlgutatud ideele professionaalsete nõustajate toel hoo sisse.

Tänase lehe esiküljelt saab lugeda ehedat näidet, kuidas asjad on arenenud ühel jahilkäigul külmetamisest koerte jälgimisseadmete ja multifunktsionaalsete jahimehevestideni ning paberil on pikk-pikk ideede ehk unistuste nimekiri.

Esialgu tudengitele suunatud ettevõtluskoolitusest on saanud ideede realiseerimise konkurss, mille sihtgrupiks on üliõpilased ja karjäärimuutust kaaluvad palgatöötajad. Ajujahi vilistlasfirmadest on suurima käibega automatiseeritud hooldussüsteemiga taimepotte pakkuv Click & Grow. Ettevõtte 2014. aasta käive oli 1,4 miljonit eurot. Suurima kasumiga on näiteks Minukleeps, mis pakub personaliseeritavaid triigitavaid ja kleebitavaid nimesilte. Ettevõtte 2014. aasta kasum oli 100 000 eurot.

Kaheksa hooaja jooksul on konkursile esitatud 3535 ideed. Viimasel kolmel aastal Ajujahile laekunud ideedest 32 protsenti on tulnud IKT sektorist, 20 protsenti tööstuse ja disaini valdkonnast ning kümme protsenti olid seotud turismi- ja teenusmajandusega. Osalejate keskmine vanus oli 30 eluaastat, kellest 67 protsenti olid tööga hõivatud. 42 protsenti Ajujahi viimase kolme hooaja osalejatest omavad kõrgharidust ning 68 protsenti osalejatest olid mehed.

Friedrich Nietzsche on öelnud: kes tahab ühel päeval lennata, peab kõigepealt õppima seisma, kõndima, jooksma, ronima, tantsima, sest lennates pole võimalik lendama õppida.
Pead tööle!

ARVAMUS