Menu

.      

Annetame raha, annetame toasooja …

Jõuluannetuste aeg saab punkti täna, mil lõpevad ka õigeusklike jõulud. Pool kuud on kõikvõimalikes kanalites juttu olnud annetamisest. TV3 tegi hiilgava tulemuse rohkem kui 300 000 euroga. ETV peaks oma tulemuse avalikustama täna.

Mõni sõnakam psühholoog on jõulupühade aega nimetanud ka kerjamiste päevadeks, kuid samas saame selle kaudu teada, mida kõike riik ei ole suutnud meile muretseda!? Häbi peaks olema kerjata oma rahvalt raha, mille pealt on maksud juba riigile (sh haigekassale) makstud.

Annetamiste kampaanial oleks teistsugune jume, kui näiteks kõik riigikogulased annetaksid kas või oma ühe kuu kuluhüvitised „Jõulutunnelile”. See oleks maksumaksja rahaga teistmoodi käitumine ja hea tahte näitamine. Kuid ei, siis jääksid liisingud maksmata ja kütus välja võtmata, sest ei saa ju neid kulutusi oma palgast kinni maksta.

Üks meie lugejaist juhtis tähelepanu, et lumevaestel ja soojadel talvedel kurtsid soojatootjad, et neil ei ole kerge, ja seda julges kurta ka mõni riigiametnik. Miks? Aga jutt käib rahast, mille riik saab endale sellest, et me oleme sunnitud talvel oma tubade soojuse eest maksma. Soojaarvest üks viiendik läheb käibemaksuna riigi rahakotti. Seega uskumatu, kuid mida külmem talv, seda parem riigile.

Meie riigis on umbes 560 000 töötajat, kuid neist 160 000 töötab avalikus sektoris. Niisiis on meil ainult 400 000 reaalset väärtust loovat inimest. See on sama palju kui Tallinnas elanikke. Pensionäre on koos töövõimetuspensionäridega kokku 400 000. Peale selle lapsed.

Jääbki üle tõsta makse, ka trahve, unistada automaksust, kinnisvaramaksust … Mõne nädala pärast tõuseb kütuseaktsiis mootoribensiinil kümme ja diislikütusel 14 protsenti. Aktsiisitõus lisab praegusele bensiinihinnale 4,2 ja diislile 5,5 eurosenti. See loob olukorra, kus Lätis on kütuseliiter 11 eurosenti ja Leedus 14 eurosenti odavam. Loomulikult hakkavad raskeveokid ja reisibussid tankima naabrite juures, sest kütusekulu on transpordiäris üks olulisemaid kuluartikleid.

Samas avab kütuse kallinemine ukse hinnarallile. Mine või Lätti elama!?

ARVAMUS