JUHTKIRI Elamistoetus või töötutoetus?

JUHTKIRI Elamistoetus või töötutoetus?

Öeldakse, et tähtis on sisu ja mitte vorm. Nüüd, mil valitsus andis rohelise tule töötuhüvitiste süsteemi muutmisele, mille tagajärjel kaob praegusel kujul olev töötutoetus sootuks, ollakse küsimuse ees. Kas ja kuidas saavad abi need, kes ei ole oma elus töötanud või ei ole seda ammu teinud ning mida tähendab süsteemi muudatus neile, kes on enamiku ajast oma elus tööpostil olnud, kuid õnnetu juhuse või ka vaba tahte tõttu töö ajutiselt kaotanud? Siiski peavad nad plaani lähiajal töötavate ridadesse naasta. Töötutoetust enam väidetavalt ei jagata tulevikus neile, kes ei ole tööl käinud. Nemad liigituvad aga hoopiski elamistoetuse saajate hulka.

Kas inimese jaoks on sellel vahet, misnimeline on temale parasjagu antav toetus? Ilmselt mitte. Küll on aga vahe sellel, kust tuleb toetuse raha, kes peab selle määramisega tegelema ning mille alusel üldse on õigus kellelgi mingit toetust saada.

Palju on avaldatud pahameelt, et mõned inimesed justkui ei soovigi tööl käia. Nad ei ole tasunud töötuskindlustusmakseid ja neil ei ole osade töölkäijate arvates õigus töötukassast samu palu saada kui aastaid töötanud inimesel, kes on ajutiselt töötuks jäänud. Ka on hukka mõistetud asjaolu, et kui inimene on maksnud töötuskindlustusmakseid, siis miks ei ole tal õigus saada hüvitist ning toetust juhul, kui ta lahkub omal soovil ametikohalt ning ei plaani pikaks ajaks töötuks jääda. Uus süsteem võimaldab väidetavalt saada toetust ka eeltoodud juhul. Ka praegu peab tõdema, et on neid, kes oma töölt lahkumisega skeemitavad, et oleks võimalus mingil ajaperioodil töötukassast saadud toetusest ära elada.

Arukas inimene teab, et makstav toetus ei ole igavene ning pole ka jätkusuutlik pikemas perspektiivis ellujäämiseks. See kannustab peagi uutele tööjahimaadele suunduma.

Lihtsustatult ja veidi lihtsameelselt võiks siis arvata, et uus süsteem annab praegustele skeemitajatele inimlikuma võimaluse saada tagasi oma panus, mida on makstud igakuiste maksetena. Teisalt, kas ei utsita see hoopis uutele skeemidele? Agaramad hakkavad ehk sellisel juhul lubama endale iga perioodi tagant töötutoetusega puhkamist?