Menu

.      

TSENTER on Kagu-Eesti puiduettevõtjate kindel tugi

  • Kirjutas Sander Silm

Võrumaa kutsehariduskeskuse kompetentsikeskuse TSENTER kollektiiv tänab kõiki koostööpartnereid ja toetajaid. Foto: TAUNO ERIK

Võrumaa kutsehariduskeskuse kompetentsikeskusest TSENTER on saanud Kagu-Eesti puidu- ja mööblisektori ettevõtjate jaoks oluline koostööpartner ning ettevõtjate sõnul on keskuse panust sektori arengule raske ülehinnata.

2015. aasta lõpus tegevust alustanud TSENTER on nelja tegevusaasta jooksul ära teinud suure töö. Keskuse teenuseid on kasutanud 270 ettevõtet ja 30 mikro- või õpilasfirmat, TSENTRI teemahommikutel ja infopäevadel on osalenud 970 ettevõtjat ja spetsialisti ning keskuse valmistatud videoid koolitustest ja masinatest on vaadatud üle 20 000 korra. Kuid mis kõige olulisem – keskus on pannud ühtselt hingama kohalikud puiduettevõtjad.

OÜ Kapa Puit juhatuse liikme Arno Kirsimäe sõnul seisneb TSENTRI suurim väärtus puiduettevõtjate vaheliste kontaktide loomises kui täiesti uudse masinapargi toomises Kagu-Eestisse.

„Olen kompetentsikeskusega teinud koostööd Kagu-Eesti puiduklastri kaudu ja TSENTRI kasu on olnud väga suur,” rääkis ta. „Kui varem oli meid puiduklastris kuus-seitse, siis praegu on 26 ettevõtet, kuid iga uus ettevõte on uus kontakt ja kui lisada siia veel erinevates projektides osalemine, siis on TSENTRI kasu raske ülehinnata.”

Arno Kirsmägi lisas, et TSENTER on toonud Kagu-Eestisse täiesti unikaalsed puidutöötlemise seadmed, mis poleks siia võib-olla muidu jõudnudki, sest ettevõtjatel pole raha ega pidevat vajadust nende järele. „Nüüd saab ettevõtja aga TSENTRIS teha näiteks oma uue toote 3D-prototüübi,“ tõi Kirsimägi näite.

Ühendas puiduettevõtted meeskonnaks

Võrumaal Kääpa külas tegutseva aiamööblit ja grillkiikesid tootva OÜ Sternoberg juhataja Serena Huule sõnul on TSENTER liitnud puidu- ja mööblisektori ettevõtteid. „TSENTER on muutnud ettevõtted ühtseks meeskonnaks ning tõstnud koolitustega ettevõtte juhtide ja töötajate kvalifikatsiooni. Võrumaa kutsehariduskeskus ja TSENTER pakuvad praktikakohti ja on toeks ettevõtetele uute tootmislahenduste väljatöötamisel,” rääkis ta.

OÜ Sternoberg osaleb praegu „skilled up” koolitusprogrammis ja ka varem on ettevõte osa võtnud koolitustest ning TSENTRI ja Kagu-Eesti puiduklastri koostöös toimunud messikülastustest. TSENTER on olnud ettevõttele ka partneriks jooniste tegemistel ning seerianumbrialuste tootmisel.

Leian, et TSENTER on leidnud juba oma koha vähemalt Kagu-Eesti puidu- ja mööblisektori ettevõtete seas. Oma koolitustega tõstavad nad tööjõu kvaliteeti ja andes edasi oskusi noorematele potentsiaalsetele ettevõtjatele,” rääkis Serena Huul.

Ettevõtja sõnul on TSENTRI töötajad väga abivalmid ja isegi, kui ei suudeta lahendust pakkuda, saadetakse nad mõne ettevõtte juurde, kel on see võimalus olemas.

Regionaalse tähtsusega keskus

Mööblitootja Wermo juhataja Raul Vene sõnul pole kahtlust, et TSENTER on regionaalselt oluline keskus. „Kompetentsikeskuse töötajatel on siiras soov aidata ettevõtteid ja arendada ettevõtlust, mille fookuses on tootearendus ja innovatsioon,” rääkis ta.

Koostöös keskusega on Wermo arendanud uusi tooteid, samuti kasutanud korpusmööbli uste printimiseks pinnatrükimasina võimalusi, pildistanud TSENTRI ruumides tootefotosid, osalenud koolitustel ja korraldanud TSENTRIS ka kliendikohtumisi.

„Välispartneritega kohtumisel lisab selline võimalus usaldusväärsust ja TSENTRIS on keskkond, kus oma tooteid tutvustada,” ütles ta.

TSENTER – turvalisuse looja

Pehme mööbli tootja ASi Võru EMPAK ja Kagu-Eesti puiduklastri juhatuse liikme Remo Allika sõnul on TSENTER andnud puiduettevõtjatele eelkõige kindlust.

„Ettevõtjatena näeme, et on koht, kuhu saame pöörduda, kust saame vajaduse korral abi, kus tegeletakse meie muredega ja kus ollakse meie muredega kursis,” rääkis ta. „Teisalt oskab TSENTER näidata ettevõtjatele ka teed tulevikku, kuhu oma arengus oleks vaja püüelda.”

Allikas lisas, et kui ettevõtjad tunnevad ennast kindlalt, siis on põhjust kindlustundeks ka ettevõtte töötajatel. „EMPAKis töötavad inimesed on 100 protsenti pärit Võrumaalt, seega võib öelda, et TSENTER on andnud oma panuse ka nende majanduslikku turvalisusse.”

Remo Allikas tõmbas paralleeli TSENTRI ja priitahtlike päästjate vahele. „Vabatahtlikud päästekomandod on loodud, et suurendada kohalike elanike turvatunnet ja vajaduse korral jõuavad vabatahtlikud võib-olla kiiremini abivajajani. Samas on meil ju riigilt korralik struktuur olemas,” rääkis ta. „TSENTRIga on sama seis: keskus pakub nii Kagu-Eesti kui ka teiste maakondade ettevõtjatele turvatunnet, sest annab ettevõtjatele kindlama tunde.”

Vaata lähemalt TSENTRI tegemiste kohta www.tsenter.ee

„Kompetentsikeskus TSENTER“ projekt on toetatud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi poolt.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD