Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /data01/virt3788/domeenid/www.vorumaateataja.ee/htdocs/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Eesti Energia kasum tuleb Väimelast

Mõned päevad tagasi tulid Eesti Energia möödunud aasta majandustulemused, millest selgub, et ligi 13protsendine tegevuskasumi kasv tuli peamiselt põlvekiviõli müügist. Põlevkiviõli ostjateks on omakorda katlamajad ja kodutarbijad üle Eesti, kes selle kasumi kinni maksavad.


Eesti Energia omakorda investeerib kasumi piiri taha, Jordaaniasse ja USAsse Utah’ osariiki, mis tähendab, et Väimela korteriomanikud, kes maksavad oma kütte eest nii et silm sikkus, tasuvad sellega uute põlevkivimaardlate kasutuselevõtu eest mitmel pool maailmas. Otsustajad põhjendavad sellist absurdset olukorda vaba turuga, tegelikkuses on tegemist inimeste sulaselge röövimisega. Või kuidas seletada asjaolu, et näiteks Väimelas on sooja hind kolm korda kallim kui Narvas, ent samas on kummalgi juhul kütte allikaks põlevkivi? Tekib küsimus, kuidas saab rahva ühise vara hind olla piirkonniti nii erinev?


Kütteõli hinnatõusu põhjendatakse maailmaturu hinnaga ja maailmaturu hinnast lähtub ka konkurentsiamet, kui kehtestab soojatootjatele piirhinna. Praegu on eriti sandis seisus kõik need, kes kütavad kas gaasi või kütteõliga, kuna nende kütuste hind on otseselt seotud nafta maailmaturuhinnaga, mis on viimastel aastatel pidevalt tõusnud. Vedelkütuste hind jätkab tõenäoliselt tõusu ka tulevikus, kuna Hiina kütusetarbimine pidevalt suureneb.


Kehvemas seisus on väiksemate asulate elanikud, kuna seal ei tasu katlamaja üleviimine ühelt kütteliigilt teisele end ära. Nii on kujunenud olukord, kus näiteks Tallinnas, kus inimeste sissetulekud on mitu korda kõrgemad, on kütte hind odavam kui näiteks Lõuna-Eestis Väimelas. Teisalt on näiteks Puigal, mis jääb Võru linnast teisele poole, keskkütte hind lausa poole odavam kui Väimelas. Isegi Võrus on kütte hind kolmandiku võrra odavam. Nii Puigal kui Võrus köetakse katlamaja puiduhakkega.


Kui vedelkütuste hind veelgi tõuseb ja Eesti Energia hinnatõusust saadud rahva raha Utah’ mormoonidele jagab, ei jää Väimela inimestel lõpuks muud üle, kui hakata kodus põrandal puuhalge põletama.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD