Menu

.      

Riigikogulane vastab jõulukinkide eelarve kohta

KÜSIMUS–VASTUS • On aeg asuda jõululainele! Saabuvaid pühi ja eesootavat kingirallit silmas pidades küsisime seekord meie riigikogulastelt: 1. Kui suur on teie jõulukinkide eelarve, mitmele inimesele kinke teete ja mida kingite? 2. Milline on parim jõulukink, mille ise olete saanud?

Meelis Mälberg (Reformierakond): Meil on lähemate sugulaste vahel kokkulepe, et teeme omavahel loosipakid. Kõigil on põhjust jõuluvana tulekut oodata ja salmid selgeks õppida, samas ei toimu arutut jõulukingi otsimise ning rahakulutamise paanikat. Las see jääda ikka saajale üllatuseks, mida jõuluvana toob.


Minu parimad jõulukingid on jäänud lapsepõlve, kui suuskadest, kelgust või hokikepist oli rõõm väga suur. Nüüd tunnen alati heameelt kingiks saadud huvitavast raamatust.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Olen juba tükk aega jõululainel. Nagu need pimedad ajad saabusid, hakkasin õhtuti ikka küünalt akna peale panema. Annab sooja tunde, tuletab talve tulekut meelde ja tervitab leegiga siitilmast lahkunud lähedasi. Teadku nad, et kedagi pole unustatud.


Jõulukinkide eelarve pole mul suur. Püüan ikka midagi praktilist kinkida, mida inimesel vaja ja millest ta ka heameelt tunneb. Mul on oma firmakink ka. Panen nimelt iga aasta ikka mõne uue jõulumuusika plaadi kokku. Olen suur melomaan ja mul on väga palju salvestatud muusikat. Selle aasta plaadi nimi on „Vanamoodsad jõulud” ning sinna olen kogunud 1940.–1960. aastate Ameerika ja Saksamaa originaalseid jõululaule. Laulavad Bing Crosby, Elvis Presley, Freddy Quinn ja teised. Kingin niisuguse plaadi paari-kümnele tuttavale. Las kuulavad minu lapsepõlveaegseid laule.


2. Eks paremad on ikka need kingid olnud, mida kunagi ema ja isa kinkisid.

Rein Randver (SDE): Suurim rõõm on, kui lapsed peredega saavad jõulude ajal meie pool kokku. Kingisoovid on saadetud jõuluvanale. Minu parimad kingid olid suusad ja uisud. Ilusat jõuluootust!

Tarmo Tamm (Keskerakond): Kindlat eelarvet jõulukinkide soetamiseks ei ole ja jõulukink ei pea ilmtingimata rahalises vääringus mõõdetav olema. Sellel aastal kingisaajate arv ühe inimese võrra suurenes, sest sain teistkordselt vanaisaks. Lastelastele kingin kindlasti mõne huvitava eakohase vahva mänguasja, lastele tahan leida midagi praktilist, õdedele teen väikse jõuluüllatuse. Parim jõulukingitus mulle ja minu perele on vanemate talu taastamine ning sinna elama kolimine.
Head advendiaega teile kõigile!
   
Priit Sibul (IRL): Oleme püüdnud sättida oma tegemised ja olemise peres nõnda, et jõulud oleksid rahulikud. Seega kingituste otsimisele ja ostmisele püüame pühenduda võimalikult vähe. Konkreetset eelarvet me jõulukinkide osas ei tee. Lapsed on ikka jõuluks kingitused saanud ja küll läheb nii ka tänavu. Eks kingitus on ikka midagi sellist, mida lapsed soovivad.


Viimane meeldejäävaim kink oli see, kui laste ristiemad mulle postiga labakud saatsid. See oli küll sünnipäevaks, aga siiski. Parimad kingid jõuludeks tulid vanaemalt, kes oli kas paari sokke või kindaid kudunud. Mõnel aastal koguni mõlemad. Viimastel aastatel tunnen jõulude ajal pigem rõõmu lähedastest inimestest. Kui praegu meenutada, siis parim kink ongi olnud see, kui jõulude ajal vanemad ja õde ning vend peredega külla tulid, et ühiselt jõuluõhtut tähistada.


Inara Luigas (MTÜ Demokraadid): 1. Mulle meeldib jõulukaarte saata ja muidugi ka saada. Igal aastal olen õhtu- ja osaliselt ka öötundidest kaarte kirjutanud. See on imeline aeg. Siis mõtled kõigile eraldi ja saadad koos kaardiga head soovid teele.


Kingitusi teen oma perele, emale, venna ja õdede peredele. Võib olla veel kellelegi. Kingitused on erinevad. Kui sõirategemiseks läheb, siis saavad mõned sõira. Mõnedele küpsetan pirukaid. Laste vahel lepime juba enne kokku, kes mida soovib. Kalleid kingitusi ei tee. Jõulukinkide tegemine on vaid üks väike osa heldest jõuluajast. Tõeline jõulurõõm peitub lihtsalt koosolemises.


2. Kõik kingid, mis tulevad südamest, ongi parimad.


Ilusat advendiaega ja kaunist jõuluootust!


Ester Tuiksoo (Keskerakond): Kaunist advendiaega Võrumaa Teataja kollektiivile ja lugejatele! Minu jõulukinkide eelarve ei ole suur – olen eelnevatel aastatel teinud ja teen ka sel aastal mõned üllatused nendele headele inimestele, kellel on igapäevase toimetulekuga raskem hakkama saada.


Oma lähedaste jõulupaki sisse panen jõuluvana poolt sel aastal omatehtud murakamoosi, mille juurde lisan veel natuke midagi maitsvat jõululauale. Imetlen igal detsembrikuul Võrumaa perenaiste tooteid Riigikogus – see on ilus komme tuua riigikogulastele omatehtud, Võrumaa-maitselisi hoidiseid, seeni, leiba piparkooke jne. Tean, et sealt ostetud tooted lähevad ka sel aastal linnarahva päkapikukotti. Nende toodete hulgas on paljude meie kolleegide lemmiktooted, väga maitsvad on pr Liina ja pr Kaia küüslauguseened, neid olen ka ise ostnud. Omamoodi uhked on Võrumaa käsitööd: kaltsuvaibad, kudumid, sokid, mütsid, kindad jms. Pr Liia kootud kaltsuvaibad on väga kauni ja maitseka värvikombinatsiooniga, nii et ka käsitöötooted on heaks kingiideeks jõuluvanale. Neid tegijaid, kelle toodetel nimed juures, on tore teada, mistõttu saab neilt järgmiselgi aastal midagi küsida.


Lapsepõlves on ikka jõulurõõm siiram. Eks minulgi oli vist meeldejäävaim kink vanaema kootud põlvikud. Mäletan, et need tundusid tookord imeilusad. Hiljem oli suur rõõm ka kelgu ja suuskade üle.

Kalvi Kõva (SDE): Parim jõulukink on koos perega veedetud jõuluaeg. Materiaalsed asjad tulevad ja kaovad õige pea, jõulumälestused jäävad.

Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.
Urmas Klaas (Reformierakond) ei vastanud.
Ülo Tulik (IRL) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD