Menu

.      

Kaks last korraga – ootamatu ja imeline

Õnnelikud lapsevanemad Karin Laiv ja Indrek Aljes oma pisikestega. Foto: JOOSEP AADERMITMIKUD • Mis võiks olla ilusamat armastusest? Ainult see saab olla ilusam, kui suurt armastust kroonib laste sünd. Vahel võib olla suur tunne, ent lapsi millegipärast ei sünni, teinekord juhtub aga, et neid antakse rohkem, kui oleks lootnud. Jõulukuu esimesel päeval, 1. detsembril tõi Lõuna-Eesti haiglas armsad kaksikutest tüdrukukesed ilmale Karin Laiv – tegime temaga väikese intervjuu ning veidi saime rääkida ka tema elukaaslase ja laste isa Indrek Aljesega. Kõige lõppu lisasime mitmikute sünniks soodsaid tingimusi ja vaatasime, kas need ka Karini puhul täidetud olid.

Palju õnne, Karin, kaksikute sünni puhul! Millal täpselt teie beebid sündisid? Kuidas jäite sünnitusosakonna tööga rahule?


Karin Laiv: Esimene beebi sündis 1. detsembril kell 14.59 ja teine kell 15.31. Beebid aitasid ilmale arst Triin Tammiste ja ämmaemand Ene Kons. Olen nende tööga väga rahul ja neile väga tänulik. Lisaks pean märkima, et sünnituse juures viibis veel mitmeid inimesi, kellest tavaliselt ei räägita, kuid kes kuuluvad samuti teeninduspersonali, näiteks sanitarid – ka nende töö on väga tähtis ja ka nende tööle jätkub mul ainult kiidusõnu.


1. detsembril olin Lõuna-Eesti haiglas ainuke sünnitaja, aga kui aastate eest esimese lapse ilmale tõin, sündis tol päeval minu mäletamist mööda veel kolm last. Ma ei tunneta (Karin on intervjuu ajal veel haiglas. – toim) aga mingisugust vahet hoolitsuse osas – kõik oli haigla personali töös hea siis ja oli ka nüüd.


Kas väikestel ilmakodanikel on juba ka nimed olemas?


K. L.: Ei ole veel, aga arutelu selle üle käib. Peame veel vanema lapsega nõu pidama, missuguseid nimesid panna. Vanem laps käib meil esimeses klassis, ta on seitsmeaastane ja tema nimi on Romi.


Kuna tavaliselt sünnivad kaksikud tähtajast varem, tuleb küsida, kuidas läks teil? Kui palju beebid sündides kaalusid ja kui pikad nad olid?


K. L.: Minu kaksikud sündisid õigeaegselt – nädal enne sünnitähtaega. Esimene sündinud beebi oli 49 cm pikkune ja kaalus 3290 grammi, teine oli sündides 50 cm pikk ning kaalus 3040 grammi.


Kas sünnitus oli raske või kerge ja kas ka laste isa viibis sünnituse juures?


K. L.: Arstide sõnul oli mu sünnitus üsna kerge. Ma küll tundsin paar nädalat enne kaksikute sündi eelvalusid, kuid päris sünnitusvalusid oli mul kokku ainult umbes 40 minutit. Laste isa jõudis sünnitusele väga napilt – ta oli parajasti poodi läinud ja kui oleks tulnud lumetorm, siis ei oleks ta sünnitusele jõudnud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD