Menu

.      

Elektriloto

Eesti elektrimüügi üleminekut seniselt reguleeritud turult vabaturule võib võrrelda loteriiga, kus enamik kliente läks kindla peale välja ja võttis pileti „iga loos võidab”.


Loteriiks muudab elektriturul toimuva esiteks asjaolu, et vähese kogemuse tõttu on inimestel vähe infot elektriturul toimuva kohta. Eesti Energia kõrval on teised müüjad kliendi jaoks uued ja vajavad alles harjumist. Uute tulijate pakkumised on küll ahvatlevad, aga keegi ei tea, mis „kalad” võivad soodsate hindade taga peidus olla. Lõppude lõpuks pole sugugi kindel, kas mõni soodsate hindadega välja tulnud müüja üldse aasta pärast enam tegutsebki. Näiteks 220 Energia, mis on Soome samanimelise firma tütarettevõte, on isegi Soomes uus, alles sügisel alustanud ettevõte.


Elektriturul toimuv on paras loterii, sest keegi ei tea täpselt, mida turg teeb. Börsihind on näiteks Soomes kukkunud viimase paari aastaga ligi kaks korda, ent miski ei välista, et see hind võib aasta jooksul hoopis kaks korda kerkida. Kindlustunde tekkimiseks peab klient teatud perioodi jooksul turul toimuvat jälgima ja koguma infot turu suundumuste kohta.


Eesti puhul annab elektriloto mängu oma panuse võrkude puudulikkus, mis tähendab, et nii Eesti ja Soome kui ka Eesti ning Läti vahel puuduvad korralikud ühendused. Kehva ühenduse tõttu erines elektri börsihind neis kolmes riigis näiteks kolmandas kvartalis ligi poole võrra ehk pea 50 protsenti.


Puudulike ühenduste kõrval mõjutab Eestis hinda pakkujate vähesus. Soomes on sahkonhinta.fi portaali andmetel elektrimüüjaid paarikümne ringis, Eestis on aga ainult kümmekond pakkujat ja neistki tegeleb enamik ainult suurte klientidega. Kodutarbijad saavad Eestis valida vaid kahe-kolme pakkuja vahel, neist tõsisemad on Soome Imatra ja Eesti Energia. Korralik turg ja sellega seotud hinnad saavad välja kujuneda alles siis, kui turule tulevad väiksemad müüjad, näiteks Võru Soojuse kavandatav koostootmisjaam või Kurenurme päiksepark. Kuni selle ajani tuleb läbi ajada suuremate tootjate küsitud hinnaga ja eelistada kindlust tagavat paketti.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD