Menu

.      

Lõuna-Eesti haiglat ähvardab kiirabist ilmajäämine ja kohaliku haigla staatus

Lõuna-Eesti haigla Meego-mäel on ligi 500 töötajaga Võru maakonna suurim tööandja. Foto: Võrumaa TeatajaMUUDATUSPLAAN • Viimastel kuudel on seoses Lõuna-Eesti haigla tulevikuga toimunud rida nõupidamisi ja koosolekuid, mille sisuks on Võru külje all Meegomäel asuva Lõuna-Eesti haigla staatuse muutumine ning kiirabiteenusest ilmajäämine. Lisaks Lõuna-Eesti haiglale on kavas kohalikeks haiglateks muuta Põlva ja Valga haiglad, mis tähendab, et ligi 100 000 elanikuga Kagu-Eesti piirkonda ei jääks ühtegi üldhaiglat, kus tegeletaks traumade ja sünnitustega.


Sotsiaalministeerium peaks 31. märtsiks valmis saama riiklikult oluliste haiglate loeteluga, kus kavandatavad muudatused on sees. Kiirabiteenuse osas on käimas riigihange, milles osalevad nii Lõuna-Eesti kui ka Valga haigla, ent mida tahab võita SA Tartu Kiirabi. Kui kiirabiteenus läheb Tartu alla, ei tähenda see, et Võrust kiirabi päris ära kaob, aga Võrus hakkab kiirabiteenust pakkuma Tartu ettevõte, nii nagu see toimib juba Antslas ja Põlvas.


Arengualastel nõupidamistel osalenud maavanem Andres Kõiv ütles, et on haiglateemaga viimasel ajal palju tegelenud ja praegu teab vaid seda, et välja on kuulutatud hange kiirabiteenuse osutamiseks. „Lisaks sellele on õhus terve rida spekulatsioone,” jätkas Kõiv, „hetkel on Lõuna-Eesti haigla kehtiva Eesti haiglavõrgu arengukava alusel üldhaigla. Tuleviku osas pole praegu selgust, aga pole ka teada, et olukorda ei pruugita muuta. Teada on see, et kehtivat arengukava on planeeritud üle vaadata juba pikemat aega, aga seni pole seda tehtud.”

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD