Menu

.      

Homme algab musta veemao aasta

Elmar Susi ühega oma rästikutest.      Foto: Joosep AaderMAOAASTA • Homme, 10. veebruaril algab musta veemao aasta. On lubatud, et see aasta toob endaga kaasa palju arukaid otsuseid, õiglaseid tegusid ja edu ning seda ennekõike intellektuaalvaldkonnas töötavatele sodiaagimärkidele. Hiina horoskoobis sümboliseerib must veemadu mõistlikkust ja tarkust, tahet ning sädemeid pilduvat tegutsemist.

Tegelikult on madu aga ohtlik roomaja ja sisendab ümbruskonnale hirmu. Ta liigub väga kiiresti, ründab ohvrit välkkiirelt, halvates ta kiiresti oma mürgiga. Samas toimub see kõik ainult siis, kui madu tema territooriumile tungimisega hoolimatult häiritakse. Tuleks pidada meeles ka seda, et paljude madude mürki kasutatakse ravimina.

Lisaks kõigele muule on madu võimeline muutuma salakavalaks olendiks, kes sagedamini toetub emotsioonidele ja muljetele ning võtab kiiresti vastu otsuseid, sealjuures kellegi nõuandeid kuulamata. See aga tähendab, et 2013. aastal toob musta veemao aasta kaasa rohkesti mõtlematuid tegusid ja hilisemat kahetsust nende toimepanemise pärast.

Madu peetakse saladuste hoidjaks, varanduse varjajaks ning meie päevilgi kuuldakse veel väidet, et igas talus peaks usse olema, sest muidu on tulekahjusid ja muid õnnetusi karta. Usside austamisest, veel enam nende söötmisest pole aga enam kuulda.


Susi ravib rästikumürgiga

Elmar Susi, keda ka ussikuningaks kutsutakse, elab nüüd taas Võrus, maal Urvaste kandis elule seadis vanadus piirid. Ravitsemisega tegeleb ta ikka ja rästikumürgist rääkis nii: „Rästikumürgiga ravin radikuliiti, roosi, paiseid ja veel paljusid haigusi.”

Oleme Elmar Susi garaaži juures ja ootame, kuni peremees tagasi välja valguse kätte tuleb. Susi lippab vilkalt suure purgiga uksest välja. Purgis pole tal muud kui piiritus ja maod.

Susi võtab mao purgist välja ja keerab omale ümber kaela. „Nõnda võetakse needust maha. Rästik on võimas olevus, rästiku bioväli ulatub kuni kümme meetrit ümber enda. See, kuidas ta hiiri püüab, räägib iseenda eest. Nimelt suunab rästik pilgu hiirele, viimane karjub, aga ära minna ei saa – rästiku bioväli on nii tugev,” seletab ta.

Elmar Susi kasvatas rästikuid Urvastes Saarjärve talu kiviaias kaugelt üle kümne aasta. „Viisin neile sinna kiviaeda hiiri, aga ega nad surnuid eriti tahtnud, neile meeldis ise püüda. Madusid tuleb aga purki panna aprillis, siis on mürk kõige tugevam,” seletas Elmar Susi.  

Ka setukesed panevad elusa mao pudelisse, valavad piiritust peale ja tarvitavad seda piiritust iga haiguse vastu. Praetud maoliha aga peetakse arstirohuks rumaluse vastu. Maosõnade oskajad lasksid maol mõnikord põue ronida, ilma et madu seal viga oleks teinud. Saarlased aga tarvitasid elusat madu kompassina. Nad võtsid mao pudelis merele kaasa: madu hoiab pead ju ikka põhja poole.

Maod on ka ilmakuulutajad. Kui madusid enne jüripäeva nähakse, tuleb soe suvi. Kui madusid suvel palju näha, tuleb vihma. Enne jüripäeva tapetud madu nõeluti ka hobuse peakotti kinni: siis olevat hobune ikka priske ja rammus. Paljude setukeste uskumise järgi ronivad maod nende mändide kaudu, mille südamed karjased välja võtnud, taevasse. Et maod taevasse ei pääseks, käänavad mõistlikud karjased mändide südamed sõlme. Nii räägiti Vastseliinas.

Milline siis ikka tuleb aasta 2013?

Vaatamata heale, arukale ja targale tegutsemisele tõotab poliitiline aasta tulla rahutu ning konfliktiderohke. Võimuvahetused, poliitiliste jõudude kardinaalsed ümberpaigutused ja poliitiliste kirgede lahvatamine on võimalik juba 2013. aasta alguses. Alles aasta teine pool võib kujuneda tasakaalukamaks ja rahulikumaks. Riigisiseste konfliktide lahvatamise tõenäosus on riikidevaheliste konfliktide omast tunduvalt tõenäolisem ja ka suurem. Tähelepanuks kõigile: paljudes riikides suudavad valitsused oma kodanike elu paremaks muuta, kuid seda ei tehta mitte riigi kasvanud sissetulekute tõttu, vaid pigem tänu hüvede ümberjagamisele.

2013. aasta keskel ja lõpus ütleb oma kaaluka sõna sekka ka loodus – seda maavärinate ning tulekahjude näol, millede purustusjõud võib muutuda katastroofiliseks. 2013. aasta alguses ja lõpus aga toimuvad vulkaanipursked ning üleujutused on samuti purustavad, kuid mitte niivõrd globaalsed. Hoiatatakse järsu kliimamuutuse eest, mille tulemusena saabuvad külmad, mis purustavad oma karmusega kõik külmarekordid. Kas kõik ennustused ka täppi lähevad, näitavad järgnevad 12 kuud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD