Menu

.      

Võrumaa Omavalitsuste Liidu pöördumine terviseameti poole kiirabiteenuse osutajate valiku avaliku konkursi peatamiseks

Võrumaa Omavalitsuste Liidu liikmed ei ole aru saanud, mis on kiirabikonkursi eesmärk ning kuidas see aitab kaasa kvaliteedi ja kättesaadavuse paranemisele. Kui ei ole mõõdetavaid eesmärke, pole kelleltki vastutust nõuda. Terviseamet peaks iga oma aktsiooni eesmärgistama ja suutma seda põhjendada. Kahjuks ei ole praeguseks esitatud ühtegi tõsiselt võetavat argumenti, miks kavatsetakse toimiv süsteem lõhkuda.


Juhime tähelepanu asjaolule, et vastavalt halduskoostöö seaduse § 13 lõike 11 punktile 4 ei tule kohaldada riigihangete seadust kiirabiteenuse tellimiseks sõlmitava halduslepingu suhtes. Seda erisust tuleks tõlgendada selliselt, et kiirabiteenuse tellimiseks sõlmitavate halduslepingute osas on lubatav sõlmida lepingud läbirääkimiste teel ilma hanke menetlust või konkurssi läbi viimata. Läbirääkimiste teel lepingu sõlmimine tagab parema võimaluse arvestada piirkondlike eripäradega ja tellijal on paremad võimalused saavutada soovitud tulemusi. Senine hankemenetluste praktika ning kõikvõimalikud vaidlused hankemenetlustes ja hankelepingute täitmistel näitab üheselt, et praktiliselt on võimatu koostada hankedokumente või konkursi tingimusi selliselt, et oleks kindlalt tagatud soovitud eesmärk. Risk selles osas, et võitjaks osutunu ei täida lepingut korrektselt, on alati olemas. Teenuse ostmise puhul on selge, et teenuse kvaliteet sõltub kõige enam teenuse osutajast. Seetõttu on risk kõige väiksem sellise teenuse osutaja puhul, kellega on pikemaajalisemad kogemused olemas. Sellest lähtuvalt oleks olnud vähemalt Võrumaal võimalik kiirabiteenust tellida ilma konkurssi korraldamata läbirääkimiste teel praeguse teenuse osutajaga. Kõiksugu strateegilised muudatused (baaside nihutamine, brigaadide juurde loomine jne) on võimalik realiseerida läbirääkimiste teel lepingu muudatustega.


Juhime tähelepanu, et ASi Lõuna-Eesti Haigla omanik on MTÜ Terve Võrumaa, mille liikmeteks on Võrumaa kohalikud omavalitsused. Kohalikud omavalitsused on asutanud MTÜ Terve Võrumaa eesmärgil, et tagada piirkonnas tervishoiuteenuse hea kvaliteet ja kättesaadavus.


Võrumaa Omavalitsuste Liidu liikmed on seisukohal, et senini on kiirabiteenus olnud hästi korraldatud ja uut kiirabiteenuse osutajat pole põhjust otsida.


Tulenevalt eeltoodust palume tühistada kiirabiteenuse osutajate valikuks väljakuulutatud avalik konkurss ning teostada kiirabiteenuse tellimine läbirääkimiste teel, analüüsides igat piirkonda eraldiseisvalt ja põhjalikult. Pärast läbirääkimiste nurjumist või ainult senise teenuse osutaja ebarahuldava kvaliteedi tõttu võib olla põhjendatud avaliku konkursi korraldamine.

20 PÄEVA ENIMLOETUD