Menu

.      

Noortele tuleb anda võimalus ära minna

Eestis kooli lõpetanud noortele tuleb anda võimalus ära minna, sest nad omandavad välismaal teadmisi ja oskusi, mida läheb edasises elus hädasti vaja.

Viimase aja avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et valdav osa noortest tahab Eestist ära minna. Noortega vestlusest selgub, et selles pole midagi imelikku, sest Eestis on kergem tööd saada neil, kel on olemas välismaal töötamise kogemus. Välismaa kogemust ei saa ilma Eestist lahkumata.
Teine ja peamine põhjus lahkumiseks on asjaolu, et noortele pole Eestis piisavalt tööd. Noorte tööpuudus on suur kõigis Euroopa Liidu riikides ja eriti vaesemates riikides nagu Ida- ja Lõuna-Euroopa riigid. Eesti noorte eelis välismaale tööleminekul on välismaa kõrgem palgatase. Palju raskem on välismaale minna soomlastel, kes kodus harjunud väga kõrge palgaga ja kes peavad harjuma välismaal töötades palju väiksema sissetulekuga.

Kolmas põhjus välismaale minekuks on nõndanimetatud struktuurne tööpuudus, mis tähendab, et tööd napib teatud valdkondades. Eestis on palju töötuid viimasel ajal ülikooli lõpetanud noorte hulgas ja selle asemel, et töötuna Eestis istuda ja valitsust kiruda, võiks noored oma erialast tööd leida mõnes välisriigis. Euroopa Liidu üks aluspõhimõtteid on tööjõu vaba liikumine, mis tähendab, et inimeste rändamine tööotsingutel ühest riigist teise on pigem kiiduväärt tegevus.

Neljas põhjus välismaale minekuks on Eesti väga madal palgatase. Piltlikult öeldes, kui Eestis on noorte arstide ja õdede palgad väga madalad ja näiteks Soomes või Saksamaal on need ametid väga nõutud ja makstakse mitu korda kõrgemat palka, siis pole mingit põhjust oma tööd odavamalt müüa. Noored saavad välismaal teenitud raha eest omale mitu korda kiiremini soetada eluks vajalikud vahendid nagu korteri ja auto, Eestis elades ei saa noored oma väikse sissetulekuga pangast laenugi. Välismaal teenitud kopsaka palga eest on hiljem võimalik Eestis lahedalt ära elada ning asutada oma ettevõte, mis omakorda aitab luua Eestis töökohti ja vähendada tööpuudust.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD