Menu

.      

Põlva linn ja vald pidasid ühise koosoleku

Põlva linna ja valla volikogude liikmed eile õhtul ühise laua taga koos Põlva huvikeskuse salongis. Foto: Võrumaa TeatajaÜHINEMINE • Eile õhtul toimus Põlva huvikeskuses Põlva linna ja valla ühine volikogu koosolek, milles volikogud arutasid ühinemise tingimusi.

Pärast ühist koosolekut teevad volikogud otsuse ühinemise kohta. Esialgu oli eilseks kavandatud ka ühinemislepingu otsuse tegemine, aga linn ei saanud selleks otsuse eelnõud õigeks ajaks valmis.

Ühisel koosolekul vaagisid volikogude liikmed viimaseid eriarvamusi ühinemislepingus ja selle lisades. Ühinemisleping puudutab ühinemise eesmärke, põhimõtteid ning omavalitsuste ühist eelarvet.

„See on omapärane istung, kus kaks omavalitust koos,” ütles ühist koosolekut juhatanud Põlva linnavolikogu esimees Koit Jostov, „ma ei tea, kas sellist asja on kunagi vabariigis olnud.”
„Kahju, et alles nüüd niimoodi kokku saame,” kommenteeris ühist koosolekut Põlva vallavolikogu esimees Ahti Bleive, kes juhatas ühist koosolekut Põlva valla esindajana.

Ühinemisotsusele eelnes linna ja valla elanike küsitlus. Põlva linna elanike seas 14.–16. jaanuarini läbi viidud küsitluse „Kas pooldate Põlva linna ja Põlva valla ühinemist?” tulemuste järgi hääletas ühinemise poolt küsitlusest osa võtnud 426 isikust 192 isikut ehk 45 protsenti, vastu oli 234 isikut ehk 55 protsenti. Põlva vallas analoogse küsitluse järgi oli osa võtnud 383 isikust ühinemise poolt 265 ehk 69 protsenti ja vastu 117 isikut ehk 31 protsenti.

Ühinemise peavad kinnitama veel Põlva linna ja Põlva valla erakorralised volikogu koosolekud, mis toimuvad lähipäevadel. Edasi taotletakse valitsuselt Põlva valla ja linna haldusterritoriaalse korralduse muutmist ühinemise teel üheks kohaliku omavalitsuse üksuseks.

Põlva linna ja valla ühendvald nimetusega Põlva vald käivitub peale kohalike omavalitsuste valimisi tänavuse aasta sügisel. Praegu on linnas 17 volikogu liiget (neist kuus naist) ja vallas 15 volikogu liiget (kaks naist), ühendvallas hakkab sügisest olema 23 volikogu liiget.

Põlva linnas elab tänavuse aasta alguse seisuga 6111 elanikku ja Põlva vallas 4049 elanikku, kokku 10 160 elanikku. Võrdluseks, Võru linna elanike arv on aasta alguse seisuga 13 483. Põlva linna pindala on 550 ha ja valla pindala 22 863 ha. Riigi poolt eraldatav ühinemistoetus on ligi 400 000 eurot, mida kasutatakse põhiliselt Põlva keskkooli hoone remonditöödeks ning teede ehitus- ja remonditöödeks.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD