Menu

.      

Hopas avati Eesti majal mälestustahvel

Mälestus-tahvli avamine pühapäeval Ape Eesti Seltsi maja  juures.  Foto:  Võrumaa TeatajaSINIMUSTVALGE NAABERRIIGIS • Pühapäeval, Eesti Vabariigi 95. aastapäeval kell 13 avati Hopa (Ape) linnas endise Eesti Hariduse Seltsi majal mälestustahvel. Avamise juures oli Ape linnapea Astrida Harju, kes rääkis lühidalt maja ajaloost ning sellest, et maja on kasutusel praegu Ape muusikakooli ja sotsiaalmajana. Eesti Hariduse Selts lõpetas Apes aktiivse tegevuse 2005. aastal, mil maja anti üle Ape linnale tingimusel, et seal jätkata hariduse ja sotsiaalsete teenuste pakkumist ning maja seinale paigaldatakse mälestustahvel. Pühapäeval saigi linna lubadus täidetud ja majale tahvel paigaldatud. Tahvel on kujundatud sinimustvalgetes värvitoonides.

Mälestustahvel. Foto: Võrumaa TeatajaMälestustahvli avasid Ape eestlased Dzintars Raibekas ja Liiga-Maija Senina. Avamisel osales kokku paarkümmend inimest, kel on Eesti juured või kes käivad pühapäeviti eesti keelt õppimas. Pärast tahvli avamist oli maja teise korruse saalis väike kontsert, kus esinesid muusikakooli õpilased.

Apes sündinud eestlanna Liiga-Maija Senina oli Ape Eesti Seltsi viimane juhataja. Senina rääkis, et Eesti maja hakati ehitama 1930. aastate keskel ja ta oli planeeritud kaheosalisena, lisaks põhihoonele mõeldi teha veel suur saalihoone. Hoone oli mõeldud seltsi tegevuseks ja laste koolihooneks. Põhihoone sai valmis, ent saaliosa jäigi valmis ehitamata. Siis tulid peale okupatsioon ja sõda. Pärast sõda asus hoones Ape rajooni täitevkomitee, hiljem õppisid seal vene lapsed. Pärast iseseisvuse taastamist taotles Ape eestlane Valentina Suur maja tagasi ja Ape linn andiski maja Eesti Seltsile tagasi. Kuivõrd hoone oli halvas seisus, siis otsustati maja kinkida Ape linnale tingimusel, et seal jätkab tegevust haridusasutus.

Enne sõda elas Apes sadakond eestlast, nüüdseks on eestlasi alles jäänud paarikümne ringis. Tulevikus on kavas Ape Eesti majas avada väike muuseum-tuba, mis tutvustab seltsi tegevust.

PILDIGALERII

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD