Menu

.      

Lõuna-Eesti armsaim koer vajab abi

Võrumaa Teataja koerakonkursil armsaimaks koeraks valitud Mehise abipalve on internetikeskkonnas Facebook kogunud lühikese ajaga pea 400 jagamist ja üle 22000 vaataja.

ABIPALUMINE • Võrumaa Teataja läinudaastasel koerakonkursil Lõuna-Eesti armsaimaks koeraks valitud kaheaastane bernhardiin Mehis, kes elab koos perega Sõmerpalus Vana-Hõimoja talus, on aasta hiljem õnnetus seisus, sest perel ei jätku kutsa kalli silmaoperatsiooni jaoks raha. Operatsiooni vajab aga koer hädasti, sest tema tõule omased rasked laud on ta silmad täiesti kinni katnud ja ta ei näe seetõttu suurt midagi.

 

Mehise ehk Mehka, nagu seda suurt sümpaatset neljajalgset pereringis kutsutakse, perenaine Aune Vunder on oma lemmiku pärast sügavas mures, ent samas tunneb ta ka piinlikkust, sest võõrastelt abi paluda ei ole lihtne. Isegi mitte siis, kui abi vajab lähedane, ja seda Mehis kahtlemata on – kuigi ta on „vaid” koer, on Vunderite pool külas olles selgelt näha, et teda võetakse kui täieõiguslikku pereliiget, keda armastatakse kogu südamest.

Läinud aastal Võrumaa Teataja korraldatud konkursil Lõuna-Eesti armsaimaks koeraks valitud kolmeaastane bernhardiin Mehis oma koduõuel Sõmerpalus Vana-Hõimoja talus.  Foto: IRJA TÄHISMAAPerenaisel on raske vaadata, kuidas Mehist juba pikka aega painanud häda – rasked, silmadele vajutavad laud – üha hullemaks läheb. Probleem koera silmadega tekkis juba aasta tagasi. „See oli mais, kohe pärast seda, kui ta konkursi ära võitis,” räägib Aune Vunder. „Laud vajusid silmade peale ja ta ei näinud enam midagi, pani kogu aeg peaga põmdi vastu seina.” Jalutamas sai temaga käia ainult kilomeeter korraga ja sedagi mööda aiaääri.

Kuna perekonnal oli Mehise õnnetut seisukorda raske vaadata, siis otsustati teda maksku mis maksab aidata ning endal puudu olev operatsiooniks vaja minev raha –  500 eurot – laenata. Kahjuks polnud operatsioonist mingit kasu. Alumised laud tehti küll korda, kuid nüüd vajusid Mehise silmadele ülemised laud ja ta ei näe ikka midagi. Seepärast ongi vaja teha uus lõikus, et ka ülemised laud korda saaks.

Aune Vunderi sõnul ei oldud kliinikus varem nähtud, et ühel koeral laud sedasi silmadele vajuda võivad. Põhjus võib perenaise sõnul peituda selles, et bernhardiin peaks kere poolest pikem olema, Mehis on lühem. Kuid Mehis on veel noor koer, ainult kolmeaastane, ja arstid tahaksid teda väga aidata.

Uus operatsioon läheb maksma sama palju kui eelmine – 500 eurot. Võlgu Vunderitel selle jaoks aga enam võtta pole võimalik, sest eelmistki laenu on veel natuke maksta jäänud. Nii ei jäänud perenaisel üle muud kui toimetusega ühendust võtta ja oma abipalve edasi öelda: kui kellelgi on vähegi võimalik, siis aidaku Mehis tema jaoks nii vajalikule silmaoperatsioonile, et noor koer saaks veel elust rõõmu tunda.

Perenaine meenutab nukralt naeratades, kuidas neil tekkis pärast esimest operatsiooni lootus, et kõik on korras. „Mehis kepsles pärast niitide ära võtmist nii rõõmsalt, aga siis vajusid ta silmadele pealmised laud ja kõik oli jälle endine,” räägib ta.

Kui kellelgi on võimalust Mehist aidata, siis Aune Vunderi arveldusarve number Swedbankis on 221027661366. Selgituseks märkige „Mehise operatsiooniks”. Võite ka toimetusega ühendust võtta, kirjutades e-postiaadressil: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.. Kui leidub arsti või kliinikut, kes oleks nõus Mehist tasuta opereerima, siis võtku ka kindlasti ühendust.

Võrumaa Teataja võib omalt poolt lubada, et teeb Mehise operatsioonist kindlasti jätkuloo.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD