Menu

.      

Demokraatia näitas hambaid

Üks demokraatia alustala, vabad valimised on seekord omavalitsuste tasandil lõppenud ja see tõi kaasa võimuvahetuse terves reas Võrumaa omavalitsustes. Näiteks vahetus nende valimistega võim Antsla, Meremäe ja Rõuge vallas ning vallavanem jääb võimust ilma tõenäoliselt Mõniste ja Misso vallas. Võrumaa suurimas omavalitsuses, Võru linnas võib samuti võim vahetuda, sest sotsid tegid valimistel väga hea tulemuse ja senine liider Reformierakond kaotas toetust.


Valimised näitavad, et rahva tahe on ettearvamatu. Näiteks on Misso ja Meremäe valdade juhid näinud kurja vaeva, et elanikke juurde saada, ning see tegevus on saavutanud üle-eestilist kõlapinda, aga paistab, et sellega on varasemad elanikud tähelepanuta jäänud. Sama võib rääkida Võru linna kohta, kus linnavõim küll mõtleb linna külaliste peale ja on leidnud üle Eesti poolehoidu majade värvimisega, aga tähelepanuta on jäänud linna püsielanike heaolu. Millegi muuga ei saa põhjendada sotside edu Võrus äsjastel valimistel.


Omaette nähtus on Antsla vald, kus valija heitis nii-öelda üle parda senise väga kogenud vallajuhi Tiit Tõntsu ja eelistas seekord ülivõimsalt seni opositsioonis istunud IRLi. Aeg näitab, kas IRLi vallavanemakandidaat Merike Prätz suudab Antsla elu paremini käima panna, kui seda tegi kogenud vallavanem Tiit Tõnts. Ühtlasi saab näha, kes hakkab Tõntsu asemel juhtima Võrumaa Omavalitsuste Liitu.


Erakondade arvestuses oli äsjastel valimistel kõige edukam IRL (ligi 19 protsenti häältest), mis on omajagu üllatav, sest Võrumaa omavalitsused on müürina seisnud IRLi ühe peamise valimislubaduse, haldusreformi läbiviimise vastu. Võrumaal hoiab erakondadest teist kohta Reformierakond 14 protsendiga, mis on samuti üllatav, sest Reformierakonna kokkuhoiupoliitika lööb kõige valusamalt piiriäärseid omavalitsusi. Võrus hea tulemuse teinud sotsid said maakonnas vaid kolmanda tulemuse 11 protsendiga ja Keskerakonna kantsist Tallinnast kõige kaugemal asuval Võrumaal on Keskerakonnal väga tagasihoidlik, kõigest kümneprotsendiline toetus.

20 PÄEVA ENIMLOETUD