Menu

.      

Tervis: Noppeid vanaema kalendrisabast

Noppeid vanaema kalendrisabast

Mis aitab külmetuse vastu?

Vanaema pani kokku sellise pingerea. Esimesel kohal on punane päevakübar, mida saab tänapäeval apteegist kolmel erineval moel: tablettidena, tilkadena, siirupina. Teiseks jääb napilt küüslauk ja sedagi on võimalik saada tablettidena. Kolmandaks jääb kõigile tuttav C-vitamiin, neljandaks greibiseemne ekstrakt ja viiendaks taruvaik. Tasub uurida ja endale sobiv (kättesaadav) gripipeletaja välja valida!

Tasuta nohuravim

Nohurohu saamiseks ei pea alati linna apteeki sõitma, sest seda on tasuta saada metsast. Tuleb võtta männioksi, kallata neile kuum vesi peale ja auru sisse hingata. Endale, eriti aga lapsele, tuleb leida mugav istekoht, et vältida kuuma vee sattumist kehale. Männiokste saamiseks metsa minek annab aga hea enesetunde, mis kandub üle ka nohu käes vaevlejale.

Viinasokid

Kui palavik ikka väga kõrge püsib, siis tasuks meelde tuletada viinasokkide tegemine. Viina tasuks veega lahjendada, et viinasokid jalanahale liiga ei teeks. Väikelaste puhul tasub keha hõõruda (toa)sooja veega ja kui palavik ei lange, siis veeprotseduuri korrata. Viinasokid võivad õrnale lapsenahale kurja teha.

Istumishaigus

Kontoritöö teeb näo kahvatuks. Tänapäeval kiputakse päev läbi kontoris istuma, siis edasi autosse istuma ja kodus teleka ette istuma. Kogu aeg üks ekraani vahtimine! Maainimene on sunnitud liikuma – kasvõi kuuri alt puid tooma, rääkimata sellest, kui loomi tuleb talitada, poes käia. Linnainimene on arvuti- ja telekalõksus liiga suure osa päevast. Tuleb liikuda, liikuda, liikuda!

Jõhvikajoogiga palaviku vastu

Kes sügisel usin, sel jõhvikad purgis või sügavkülmas. Jõhvikamari on toorelt söömiseks liiga happeline, seepärast tasub marjad suhkruga moosiks hõõruda, kallata vett peale – nii saab mõnusa palavikku alandava ja muidu hea joogi. Kui lapsed jõhvikajooki liialt hapuks peavad, siis tasub proovida jõhvikajoogi tegemisel vee asemel Kellukese limonaadi.

Vägev ravisalat

Tuleb võtta võrdsetes osades mett, jõhvikaid, küüslauku ja mädarõigast, segada need kokku ja saab salati, mis viib minema karmimagi tõve. Komponente võib oma maitse järgi asendada.

Mis on palavik?

Palavik ei ole iseenest haigus. See on keha kaitsereaktsioon. Palavik on kehatemperatuur üle 38 kraadi. Tõsiseks läheb olukord siis, kui temperatuur tõuseb üle 39 kraadi.

Tasub meeles pidada

Kui perearstiga ühendust ei saa, siis tasub helistada üleriigilisele perearsti nõuandetelefonile 1220. Välismaal olles tuleb helistada +372 630 4107. Säilitage rahu, kui juhtub, et teid pannakse kõneühenduse ootele!

Suureks abiks on, kui oskate helistades öelda, kui kõrge on hetkel abivajaja temperatuur, vererõhk, milliseid ravimeid ja kui palju on haige saanud. Helistamisel tasub paber ja pliiats käepärast hoida, et märkmeid teha.

Lauatelefonilt helistades on esimesed viis kõneminutit tasuta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD