Menu

.      

Kas killustunud kuningriigist saab nüüd asja?

Möödunud aasta 6. augustil Värskas toimunud 23. Seto Kuningriigi päeval ei osanud vist keegi arvata, et järgmist kuningriigi päeva (5. augustil Luhamaal) ei olegi kusagil pidada, sest Misso vald (koos Luhamaaga) liitus Haanja, Rõuge, Varstu ja Mõniste vallaga viisikvallaks, mis tähendab, et Luhamaa nulgast Lütä külast Mõniste valla Saru külani on Haanjamaa (Rõuge) vald.

See probleem kerkis üles reedel, 27. jaanuaril kohtumisel riigihalduse ministri Mihhail Korbiga. Minister jäi vastuse võlgu. Haldusreformi Lõuna-Eesti piirkondliku komisjoni esimees, rahandusministeeriumi regionaalarengu osakonna juhataja Priidu Ristkok sõnas, et see on läbirääkimiste küsimus. Kes avavad aga uued läbirääkimised? Kes kannavad kulud? Kust võetakse kõigeks selleks ajaressurss?

Muide, setodel on paarkümend oma ala meistrit nagu kuninga sõnolinõ, kuninga pillimiis, kuninga kasatskilüüja, kuninga näpotüümeistri, kuninga puutüümeistri, kuninga vägumiis, kuninga hansaajaja, oma sõjavägi, oma raha (Seto kroon), väljastatakse viisasid jne.

Mida setudel aga ei olnud, oli ühtne ja terviklik kuningriik. Selle korraldamise võttis nüüd enda peale Tallinn. Lõplik otsus tuleb suvel, kuid kuningriigi päeva saab 5. augustil pidada juba nagu suurkuningriigi päeva. Äkki saab suurkuningriiki sel päeval lausa viisavabalt? Mullu maksis viisa kuus eurot või viis Seto krooni.

Rahvas valis mullu uue ülembsootska ehk Peko asemiku maa peal. Valituks osutus juba teist korda Luhamaa Leimani küla mees Aarne Leima.

Kohalike ärimeeste pakutud miljon eurot setusid liituma ei pannud. Riigi pakutud vabatahtliku liitumise raha samuti mitte. Miks lasid setud asja nii kaugele minna, et pealinna ametnikud pidid setud lausa sunniviisiliselt kokku sulatama?

Ülemsootska ütles pühapäeva õhtul Meremäe vallamajas küsitluse tulemuste kokkulugemise ajal, et see on miljoni dollari küsimus!?

ARVAMUS