Menu

.      

Mis meist saab? Ei tea!

Selline dialoog leidis aset ligemale pool sajandit tagasi valminud romantilises filmis „Viimne reliikvia”. Analoogset dialoogi võib kuulda kõigis Eestimaa maavalitsustes, millest suurimas, Harju maavalitsuses töötab 66 ja väikseimas, Hiiu maavalitsuses 17 inimest. Kokku töötab viieteistkümnes maavalitsuses 485 inimest, kes kõik teavad, et uuest aastast nende praegune töökoht kaob.

Viljandi maavanem Erich Palm on öelnud, et küll tahaks kohtuda inimesega, kes teab, mis saab, kellel on mingi nägemus või pilt olemas. Olukorra teebki keeruliseks nii-öelda pildi puudumine.
Tulemas on suvine puhkuste aeg, siis kohalikud valimised, mis toimuvad uudses olukorras, ja siis lõpetavad maavalitsused tegevuse. Tekivad uued meeskonnad (volikogud), valitakse uued vallavanemad ja linnapead. Maavalitsuste kadumisega kandub uues mõõtmes omavalitsustele palju uusi kohustusi, mis kõik vajavad kiiret ja professionaalset lahendamist.

Paraku on fakt, et küsimusi on rohkem kui vastuseid, see teeb ettevaatavalt tõsist muret. Seda enam, kui kolm kuud tagasi riigihalduse ministriks saanud Mihhail Korb lubab ühel päeval haridusministeeriumi Tartust Tallinna viia ja siis muudab juba järgmisel päeval meelt.

Võrru lubas minister tuua ligemale saja töötajaga keskkonnaameti ja umbes 60–70 töötajaga keskkonnainspektsiooni. Riigitelevisioongi näitas ja mõni lehtki läks selle mõtte õnge, sest olukord muutus üleöö.

Mida toob endaga kaasa selline mõtete virvarr olukorras aastal 2017, kus kõik muutub? Maavalitsuste kadumisega tuleb muuta vähemalt paarisada seadust, Eesti Posti sõnul muutub miljon aadressi.

Maavalitsused ja maavanemad haihtuvad ajalukku 311 päeva pärast, 1. jaanuaril 2018, riigi 100. sünnipäeva eel. Maakonnadki, mis olevat Läti Henrikule tuginedes kaheksa korda vanemad, on hakanud haihtuma. Praegustel andmetel on kõige rohkem pidanud oma piire koomale tõmbama Lääne maakond.

See viib mõtted sellele, et kui kaovad maavalitsused ja omavalitsusliidud on maakondadevahelised, siis hakkavad kaduma ka maakonnad. Milline on Eesti oma 110., 120., 130. sünnipäeval?
Palju õnne Eesti ja eestimaalased!

ARVAMUS