Menu

.      

Eile nägin ma Eestimaad

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Tegu tegelikult suure pettumusega, täpsemalt unenäoga. Eesti lahkus Nõukogude Liidust, sest see sai otsa. Praegu on Venemaal midagi sellest liidust alles, midagi aga väga muutunud. Eestist sai aga Euroopa Liidu liige. Eemal käratses kamp üleküpsenud noori. Raske oli aru saada, olid need komsomolid või hitlerjuugendid. Nad tülitsesid ja proovisid jalga mingit kinga. Keegi võõras ütles mulle, et jalanõu olla Savisaare äralõigatud jalalt. Kellele see paras on, sellest saavat kõva tegija. Paraku segati üksteist sedavõrd, et jalatsiproov ei õnnestunud kuidagi.

Esimene Eesti tegi teisele parasjagu haldusreformi. Nii sai olukorda riigis lihtsamini kontrollida. Vanad, kunagi karismaatiliste erakonnajuhtide poolt äraräägitud tegelased, hakkasid pensionile minema, aga uued maalejäänud oskasid kuidagi ära elada ning olid suhteliselt katmatud ja isemeelsed – teistsugused olid lahkunud, kes pealinna, kes kaugemale.

Eestis on välja kujunenud niinimetatud õiged suguvõsad. Nad on justkui hooldatud hekk, kõik, mis jäi väljaspoole, oli malts. Siniverelisusest oli asi muidugi kaugel – parimal juhul leidus sugupuus mõni mõisa kubjas, toapoiss või, oh üllatust, purupunane tegelane. Haldusreformiga sai kõik kohalikud omavalitsused kontrolli alla ja alguse tõeline munitsipaaljuhtide turism. Kuhugi oli vaja sokutada kas või teenekamad, peagi riigikogukõlbmatud IRLi veteranid, Brüsseli rakuke pole kummist. Näide tookord opositsioonis olnud Keskerakonnast: Võru Vett pandi juhtima Tallinnas elav isand. Talle anti isegi ametiauto veerand tuhande kilomeetri kauguselt töölkäimiseks. Selle auto roolist politsei jommis mehikese tabaski. Poliitiline vastutus toimib üsna leebelt ja vaikselt. Karta on, et pärast haldusreformi tuleb selliseid haldusjuhte juurde, sest kohalikud tehakse lihtsalt lahti. Asemele tulevad õigete suguvõsade esindajad, nende seas ka erakondade tagatoamehed.

Võib-olla saab erandiks Setu vald, sest sellele vallale on tehtud mööndused elanike arvus, tema vastu tunnevad teravdatud huvi nii president kui ka peaminister. Elu näitab!

ARVAMUS