Menu

.      

Mis on ühist tennisemängul ja poliitikal?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Nädalavahetusel Austraalia tenniseväljakul ilma teinud Anett Kontaveit pidi leppima kibeda kaotusega. Tenniseekspert Margus Uba kommenteeris mängu ausalt ja tõi välja eduvalemi:

„Asi, mida käega katsuda ei saa, on oskus matšid lõplikult enda kasuks pöörata, matšid võita. Need on olemas maailma tõelistel tippudel. Aga oluline on just see stabiilsus ja oluline on see, et teatud punktides, teatud geimides, kus on võimalik libastumise korral vastane mängu tagasi lubada, ei lase tõelised maailma tipud panna enam jalga ukse vahele ja võtavad veel rohkem initsiatiivist kinni ja tirivad matši võiduka lõpuni. See jäi Anetil tegemata.”

Miks on nii, et ühed tähed vilksavad korraks taevas ja teised jäävad sinna pikaks ajaks? Poliitikutega on ju sama: mõni oskab igal ajal, iga valitsusega olla nähtav, orbiidil ja laveerida poliitmaastikul nii, et maandub alati käppadel ja keerab kõik enda kasuks. Ka halva. Teised aga kolistavad pidevalt ämbreid: kukuvad, tõusevad ja on varsti ämbris tagasi.

Muutunud on selliste mõistete sisu nagu lojaalsus ja oma ala spetsialist. Lojaalne oled ainult siis, kui kuulud õigesse seltskonda ja täidad käsku, isegi kui see peaks oma põhimõtete vastu olema. Oma ala spetsialistiks valitsevas juhtorganis võid saada kohe, ka ilma vajaliku hariduse ja kogemuseta, kui oled õigetele isikutele lähedal ja õigel poolel. Muidu võib oodata suupruukimise eest kohtuasi ja karistus nagu opositsioonis oleva Reformierakonna eksminister Jürgen Ligit Keskerakonna kritiseerimise eest. Ja minister võib meil Eestis olla korraga spetsialist nii hariduse kui ka riigikaitse alal. Peaasi, et õigel poolel. Tagasi astuvad need, kellel südametunnistus või mingidki väärtushinnangud veel paigas. Ühel päeval võib meedias öelda üht ja teisel päeval teist, ikka nii nagu vaja.

Nagu tennisemängus püsivad ka poliitikas stabiilsena need, kes analüüsivad ja kontrollivad oma tegusid ning väljaütlemisi. Kõrgemas liigas mängivad need, kes oskavad iga mängu enda kasuks pöörata. Kas Kontaveidil see õnnestub, näitab aeg. Eesti poliitmaastikul aga kolisevad praegu ämbrid nii koalitsioonis kui ka opositsioonis.

ARVAMUS