Menu

.      

JUHTKIRI Ka matriarhaat võiks vähemalt näiliselt esialgu olla demokraatlik

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

 Meil on tekkimas uue taseme demokraatia: Kaja Kallas pole veel reffide esimeheks valitud, aga nimetab juba erakonna peasekretäre. Vanad lastakse lihtsalt kobedat vaikimistasu makstes lahti. Miks peaks kahju tundma, kui tegu pole enda teenitud rahaga ja maksmata jätmine võib viia inetute saladuste avalikustamiseni? Sõltumatu meedia üllitab kadestusväärse järjekindlusega üsna mõttetuid mõtteavaldusi, promomaks nimetatud isikut. On ka mõistetav, sest tasu eest pole vahet, kas tegu Reformierakonna uue võimaliku liidri või Prostamol Unoga. Võimalus on ka midagi tuimalt maha vaikida. Värskeimaks näiteks sobivad praegu peetavad paraolümpiamängud Pyeongchangis. Kas on põhjuseks Eesti üliõnnestunud töövõimereform, mis meil kõik paraolümpiasportlased terveks tegi, või said kõik huvilised EOKi ametnikud ja muud antvärgid koos kaaslastega pärisolümpial käidud. Jääb ka võimalus, et ERRi diskvalifitseerimisega ei viitsita enam tegelda, asendades olümpiateema hoopis Kopli keldribaaride külastamisega riigikogu saadiku Juku-Kalle Raidi poolt.

Tekib hirm, et erakondlik suhtumine on sama. Tähtis on lehvitada kordamööda sinimustvalget ja rahvalt saadud mandaati ning kuulata tähelepanelikult tagatoa juhiseid. Kes vastu hakkab, see visatakse lihtsalt välja. Seltskond on kogutud selline, et patukese leiab igaühelt.

Kas nii jõuame olukorrani, kus saab tulevane võimalik peaminister varakult kohapääle panna kõik oma ministrid ja riigikogu esimees riigikogu liikmed? Kas peale Ratase vastusegeneraatori on meil tööle saadud ka toimiv valimiste demokraatiageneraator e-valimistena?

Võimalik muidugi, et Eesti on astumas ümberlõigatute ja kohimeeste ajastust matriarhaati, kuid ka see võiks siiski olla demokraatlik. Vabandust, tegu on libeda teemaga!

Viisakas oleks edasi rääkida mesilastest. Neil on ka emad, kelle ümber siis tööpere koondub. Ema ülesandeks on vaid munemine. Isamesilasi nimetatakse leskedeks. Mida vanem on ema, seda rohkem leskesid. Nemad ei pea ema paaritamise kõrval muud tööd tegema, aga sügisel tapetakse nad erinevalt meie poliittraditsioonist armutult viimseni maha. Ei mingeid probleeme elatisrahadega, pensionide ega demokraatia etendamisega.

ARVAMUS