Menu

.      

JUHTKIRI Kuulid versus jõuluilu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Ostuhulluse kõrgajal pingutavad kõik endast viimase välja, et saavutada edu, maksimaalne müük ning populaarsus. Tundub, et eestlaste jõulud meeldivad ka teistele. Justnimelt 31 436 inimest hääletasid Tallinna jõuluturu selleks kõige paremaks. Põhjendusi tuues tundub asi natuke irooniline. Kiidetakse hubasust, ajaloolist asukohta, laia kaubavalikut, karusselle ja jõuluvana. Pärast soovitatakse soojalt patseerida Tallinna vanalinnas.

Tunnustuse üle tasub kindlasti uhke olla, aga siinkohal tekib küsimus: kas saab üldse olla mittehubast, kaubavaliku ja jõuluvanata jõuluturgu? Vanalinna ilu on küll boonus, kuid seda võib ju nautida aasta ringi. Veelgi parem on seda teha suvesoojas, ilma et salli peaks kõrvuni siduma või käpikud kätte tõmbama. Tundub, et me alahindame vanalinna idülli ja kauplemiseks lettidele toodud käsitööd. Teisele kohale jäi Tallinna jõuluturu järel Budapest 26 348 häälega ja auväärt kolmandale kohale tuli Strasbourg 24 205 häälega.

Arvatavasti on Tallinn tänu uhkele jõuluturule kogunud palju populaarsust ja tekitanud kõneainet, kuid viimaste päevade meediakülgedel ilutseb sellegipoolest üks hoopis teine turg. Meie eestimaine turg võib olla kui hubane tahes, kuid paratamatult on loomulik, et ülejäänud maailma huvitab ilust hoopis rohkem miski muu. Huvi pakub see, mitu inimest sai viga ning mitu hukkus terrorirünnakus Strasbourgi jõuluturul. Kuuldavasti ei olnud ohvrite seas eestlasi, aga jõuluturu nimel on tükiks ajaks must mekk juures. Ilmselt meenutatakse ka kümne aasta pärast, kuidas Tallinna jõuluturg pärjati Euroopa parima jõuluturu tiitliga. Hoopis rohkem meenutatakse aga seda, kuidas Strasbourgi jõululaadal sai teoks hirmus veretöö, mis jõulurahu hävitas. Ei tule keegi siis selle peale, et jõuluturu tiitel tuli Eestisse ja kolmanda koha võitis Prantsusmaa oma mitte nii kuulikindla ettevõtmisega. Igal aastal saab kindlasti veelgi hoolikamalt läbi vaadatud turvalisuse tagamine turgudel. Ka seda tehes köidab meeli hoopis Strasbourg ja teps mitte kuldmedaliga Tallinn.

ARVAMUS