Menu

.      

ARVAMUS Ei teagi, mille eest või kelle jaoks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto on illustratiivne

ARVAMUS Võrdsus on ilmtingimata vajalik, aga mingilt maalt jookseb ka piir. Näiteks naiste ja meeste võrdsuse tagaajamisega on paljud jõudnud seisu, kus isegi ei teata, mille eest või kelle jaoks oma õigusi nõutakse.

Nii kujunes ka marss Tallinna tänavatel parajalt kirjuks. Poliitikud imbusid pildile, et peagi kätte jõudvatel valimistel kindlalt meeles püsida. Muu hulgas oli naisi, oli ka mehi. Kõik millegi või kellegi eest või jaoks väljas. Lõppkokkuvõttes oli neid, kes tulid selleks, milleks marsiti, vaid vaat et käputäis. Rohkem oli neid, kes soovisid naistevastase vägivalla lõpetamist, kes maailmarahu ja kes vanemate silmaringi avardada või veel midagi muud. Oli hea võimalus enda ja oma soovide tänavale toomiseks.

Kuigi marsi idee on saanud alguse üsna hiljuti ja hoopis teisest maailma otsast, olid kõik osalejad väga teadlikud sellest, mille jaoks just nemad seal on. Iseasi, kas see üldteemaga kokku käis, kuid vähemalt sai tuldud mõnusat talveilma nautima.

Õigusi jagub siin ilmas nii naistele kui ka meestele. Kas ühe vitsaga kõiki kõiges lüüa on õige, see on igaühe enda otsustada. Mõistlikum aga oleks ehk vaadelda asja üldiselt ja mitte äärmustesse laskuda. Ikka nurisetakse, et mõni töö on naisele ebasobiv või liiga raske. Küll aga pole ükski töö naistele liiga tasustatav. Sündides on kõikidel tänapäeval võrdsed võimalused. Enam pole tabu seegi, kui naisena sündinu soovib hoopis end mehe kehas hästi tunda ja vastupidi. Kõik see pole sugugi utoopia. Arvestagem siis nende oma võrdsete võimalustega ja elagem elu nii hästi, kui ise oskame. Vaevalt et saab määravaks mõni sooline takistus, sest kõike on võimalik muuta, isegi sugu.

Hoopis tähtsam on ehk enne läbi mõelda, mida tahta või mille jaoks plakatitega tänavale minna. Kui niisama mõnusat koosolemist soovida, siis põhjuseid leiab ju teisigi. Miks mitte väisata mõnda kultuurimaja simmanit või korraldada klassikokkutulek. Kui põnevust jääb nendest tegevustest väheks, siis mine tea, ehk ongi plakatitega koos kontvõõrastega tänavale vehkima minek see viimane väljapääs.

ARVAMUS