Menu

.      

Rahal on võim

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

JUHTKIRI Mõistusega võttes teavad kõik, et on asju, mida raha eest kahjuks osta ei saa ja on tegusid, mida rahaga heastada ei saa.

Ometi taandub paljude väga tõsiste asjade lahendus just rahale. Lõppkokkuvõttes taandub rahale mingis mõttes ka elu. Näiteks igapäevased annetused, mida palutakse kellegi ravi tarbeks või tervise parandamiseks. Öeldakse, et raha eest tervist osta pole võimalik, kuid mõneti ei pea see väide siiski paika. Suurema rahasumma korral saavad väga paljud inimesed osta endale tervenemise või vähemalt parema enesetunde või mõned eluaastad juurde.

Teisalt on kurbmäng see, et Eestis on enesetappude suremuskordaja Euroopa Liidu keskmisest poolteist korda suurem. Võib ju eitada, kuid väga paljud inimesed nimetavad oma põhiprobleemiks võlgu. Enesetapp on millegipärast natuke tabuteema, kuid sageli koorub selle pinna alt välja mõni põhjus, mis tegelikult on lahendatav. Kui raha ei ole nii oluline, siis ei peaks olema sel ka võimu inimest oma surmaringi lõksu tõmmata. Siinkohal peab kahjuks aga tõdema, et rahal on võimu ka pärast surma. Inimene, kes on otsustanud oma maistest probleemidest lahti öelda, ei mõtle sageli sammu ette, et arvestada sellega, kuidas võlad lähevad üle pärijatele. Seega on raha nii imetabane ese, et võlga ei võta isegi mitte surm.

Ka see, kuidas enamik inimesi pärast lähedase lahkumist hakkama saab, koondub ümber raha. Kui uuringus küsitletakse 37 inimest, kes peavad kuidagi oma lähedase ootamatu lahkumisega toime tulema ning paljud neist nendivad, et neil ei ole professionaalse abi tarvis raha, siis on selge, et raha puudumisest surmaga vabanemine ei aita ei ühel ega teisel moel, vaid kehtib reegel, et kus on, sinna tuleb juurde ja kus ei ole, sealt kaob viimnegi.

Rahaga on võimalik tekitada enesele kahju, rikkuda oma tervist ja teisalt siis jälle selle parandamist kinni maksta. Rahast ei saa lahti öelda ei ühel ega teisel moel. Ei ole võimalik surres lihtsalt kaotada võlgu ega kaotada ka summasid pangakontolt. Pärijad jäävad mõlemal juhul, kes peavad taas mõtlema, mida või kuidas selle oleva või olematu rahaga peale hakata.


 

ARVAMUS