Menu

.      

Pühad olgu rahulikud

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

JUHTKIRI Eelseisev jõulunädal manitseb olema eriti viks, viisakas, rahulik ning heatahtlik. Üks endast lugupidav inimene proovib neid kriteeriumeid järgida aasta ringi. Teinekord tuleb isegi välja. Kuigi jõule peetakse rahuajaks, siis ei ole kellelegi uudis, et sageli kasvab korrakaitsjatel ning päästjatel hoopis neil punastel kalendripäevil väljakutsete arv.

Pikk puhkus kipub eestlase natuke ogaraks ajama, sest ei suudeta ära imestada, kuidas tervelt kolm järjestikust pühapäeva rivis seisab. Eks terve kalendriaasta juba dresseeritakse. Esialgu iseseisvuspäev, mis annab ühe päevaga õrnalt puhkepäeva meki, seejärel võidupüha, kus juba kaks punast numbrit reas, sekka mõni üksik pidupäev veel, et agar eestlane mitmepäevase puhkamisega liialt ei harjuks. Siis ongi käes jõulud, mis niidavad ka kõige nobedamad ja sunnivad kolmel kalendripäeval pidusööki ja -jooki nautima.

Pärast pikki jõulupühi on õnneks toibumiseks antud 1. jaanuar, mis vaikselt tagasi töörutiini aitab harjutada. Selle jaoks, et punased pühad end kurbade sündmustega meenutama ei jääks, saab igaüks ise palju ära teha. Kuigi õnnetus ei hüüa tulles, pole ettevaatus iial liiast. Natuke krutskeid on siiski pühade ajal lubatud ning päris joone järgi ja nööri mööda ei maksa ka astuda. Eestlane kipub kahjuks selle koha pealt natuke äärmuslik olema. Olgu kõik või mitte midagi, vahepealset halli ala siinmail tavaliselt ei leia. On ju eestlaste lemmikvärvidki võrdlemisi konkreetsed: sinine, roheline ja must, ei mingit halli. Sinist värvi peab uuringu kohaselt oma lemmikuks lausa 22 protsenti, ilmselt seetõttu, et selle värviga algab ka mõnedel tähtpäevadel vardas lehviv lipp.

Pärast pikki pühi saab teha kokkuvõtteid, kas korrakaitsjate tööd suurendati või lasti ka neil väikestviisi pühi pidada. Ennustamine on siinkohal tänamatu töö ja seda, kuidas seekordsed pühad mööduvad, näitab ainult aeg. Tervitatav oleks, kui peale politseinike ei pea selgeltnägijate suuri abivägesid kasutama mõne jõulumüsteeriumi lahendamiseks, kes siis seda saladust enam vaka all hoida suudab.

ARVAMUS