Menu

.      

JUHTKIRI Oktoober on …

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

JUHTKIRI Oktoober on … FOTO: Pixabay

Mis kuu on oktoober? Oktoober on porikuu, viinakuu, kooljakuu, hingekuu, orjakuu, kosjakuu, rehekuu, lehelanguskuu, simunakuu, muusikakuu, vaimse tervise kuu … Oktoobris on ettevõtlusnädal, õiguse mõistmise nädal, õpetajate päev, alanud on kaheksas koroonalaine, algab vaktsineerimiskampaania … Kuule paneb punkti halloween. Kõige uuemeelsem ja hea tahte väljendamisest kantud on koolisööklate ettevõtmine kutsuda lastevanemad lõunale. Võrumaa koolisööklatesse viimane väidetavalt pole jõudnud.

Kõik eespool toodud päevad-nädalad-kuud on olulised. Seekord keskendugem eile alanud ettevõtluskuule. Meie maakonnas juhatati see sisse Rõuges, kust edastati Zoomi vahendusel turismiteemat „Tandem turismis”.

Septembri viimasel päeval avalikustati elektri universaalteenuse hind, mis tekitas mitmesuguseid tõlgendusi, ja kui mõelda homsele õpetajate päevale, siis lausa jahmatas mõne ettevõtte esindaja arvutamise tase. Nimelt kinnitas konkurentsiamet Eesti Energia universaalteenuse hinnaks 19,24 senti. Alexela lubas kehtestada sellest ühe sendi võrra odavama hinna ja pakkus välja 19,23 senti, mis on vale ehk sajandiksendi võrra väiksem. Õige oleks olnud 18,24 senti kWh. Mida ütlevad siinkohal matemaatikaõpetajad?

Nendele hindadele lisandub arve saatmise kuutasu 1,99 eurot. Ja seegi pole veel kõik. Lisandub ka võrgutasu ja taastuvenergia tasu. Elering kavatseb aga alates 1. jaanuarist 2023 tõsta võrgutasu … Selline on matemaatika ettevõtetel, kelle käive ja kasumid ulatuvad miljonitesse. Lahtine on, millised universaalsed hinnad kehtestatakse väikeettevõtetele, mille alla jäävad ka näiteks turismitalud.

Euroopa Liidu lähenemise põhjal on väikeettevõtted need, kus on alla 250 töötaja ja käive kuni 50 miljonit. See tähendab, et peaaegu kõik Eesti ja Võrumaa ettevõtted on väikeettevõtted.

Eraldi esiletoomist vajab väide, et praegu kehtestatud universaalteenuse määr on ajutine. Kõik teavad, et ajutine asi võib kesta ka peaaegu et igaviku.

Eile alanud ettevõtlusnädal on järjekorras juba 17.

ARVAMUS