Menu

.      

JUHTKIRI Vahipost piiril

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto: Aigar Nagel

Nädala algul tutvusid Eesti jõustruktuuride esindajad Luhamaa piiripunkti tööga. Praegu saabub Luhamaa ja Koidula piiripunkti kaudu Eestisse ööpäevas ligi 500–600 Ukraina sõjapõgenikku. Siseminister Lauri Läänemets ütles rahvusringhäälingule, et vajaduse korral ollakse valmis vastu võtma senisest rohkem sõjapõgenikke ning politsei- ja piirivalveamet on koos Kaitseliiduga valmis selleks, kui peaks tekkima massiline ebaseaduslik rohepiiri ületamise oht. Hiljaaegu korraldati sellise stsenaariumi läbimängimiseks suur õppus.

Läänemetsa kinnitusel on seadusandjad teinud vajalikud seadusemuudatused, mis võimaldavad lasta üle piiri rahvamasse ja seda olukorda ohjas hoida. Pidades silmas, et märtsi algul on riigikogu valimised, siis muutub migratsioon, sellesse suhtumine, põgenike võimaliku ülempiirarvu määramine kindlasti kampaania teemaks, mida ei jäeta mängu panemata. Ilmselt küsitakse sedagi, miks peaks masse üldse riiki laskma ja siis ohjama, kui tuleks teha kõik, et nad jääksid piiri taha. Pole võimatu, et Venemaa võib põgenikemassi liikvele ajamisega üritada destabiliseerida oma piiririike.

Siseministri tasemel on kinnitatud, et Eesti on valmis Luhamaa ja Koidula piiripunktide kaudu Eestisse sisenejatele pakkuma vajalikku abi alates võimalusest saada sooja ja midagi toekamat hamba alla kuni arstiabi ja edasisõiduvõimaluste informatsioonini välja. Praegu eeldavad Eesti ametivõimud, et suurem osa riiki sisenevatest põgenikest soovivad sõita edasi Euroopa poole.

ARVAMUS