Menu

.      

Eesti koolid saavad kiirema internetiühenduse

  • Kirjutas BNS

Haridus- ja noorteameti digitaristu kaasajastamise programmi teise etapiga saavad 2022. aasta lõpuks stabiilse ja kiirema internetiühenduse enam kui 170 üldhariduskooli ja kutseõppeastust.

Kahe etapi raames on digitaristu uuendatud juba 223 üldhariduskoolis ja 4 kutseõppeasutuses üle Eesti. Kokku puudutab digitaristu kaasajastamise programm 300 üldhariduskooli ja ligi 30 kutseõppeasutust ning enam kui 120 000 õpilast ja õpetajat.

Haridus- ja noorteameti tehnoloogia juhtimise osakonna juhataja Indrek Reimandi sõnul on tegu ambitsioonika programmiga, mis hõlmab tervet Eesti koolivõrku. "Võib öelda, et digitaristu kaasajastamine on 90ndatel aastatel käimalükatud "Tiigirihüppe" teine etapp. Ambitsioon on tagada meie koolidele maailma kvaliteetseim võrguühendus ning selleks on vaja luua kõrgel tasemel kohtvõrgu võimsused järgmiseks 10-15 aastaks," selgitas Reimand.

Digitaristu programmijuhi Jüri Saare sõnul on koole praeguseks teise etapi nimekirjas kokku 175 ning kaasajastatud on neist juba üle 70. "Sel suvel, enne kui õpilased loodetavasti pikemaks ajaks koolidesse naasevad, on plaanis kaasajastada veel kümnete koolide digitaristu üle Eesti," sõnab Saar. "Kaasjastamise käigus saavad koolid kohtvõrgud, mille sisemine andmeedastuse kiirus on vähemalt 1Gbit/sekundis ning wifiühendus katab kõik klassiruumid. Ühenduskiirust on võimalik edaspidi koolides vajadusel veelgi suurendada," selgitas ta.

Haridus- ja noorteameti digitaristu kaasajastamise programmiga rajatakse ja renoveeritakse hoonesisesed kohtvõrgud ning soetatakse kohtvõrkude halduse ja monitooringu vahendid. Lisaks tõstetakse koolipidajate teadlikkust sellest, kuidas hoida kohtvõrk turvalisena.

2022. aastaks plaanitakse luua kaasaegne digitaristu koolides üle Eesti: 71 Harjumaa, 45 Tartumaa, 27 Ida-Virumaa, 25 Pärnumaa, 17 Lääne-Virumaa, 16 Viljandimaa, 13 Läänemaa, 13 Võrumaa, 12 Järvamaa, 12 Raplamaa, 11 Saaremaa, 9 Valgamaa, 8 Jõgevamaa, 7 Põlvamaa ja 3 Hiiumaa üldhariduskoolis. 

Programmi teise etapi raames on tänaseks koolidesse veetud 562 000 meetrit cat6 kaablit ja 12 200 meetrit kiudoptilist kaablit ning paigaldatud 24 700 andmeside pistikupesa, 70 tulemüüri, 538 kommutaatorit, 1430 Wi-Fi tugijaama. Kogu kaasajastamise progammi raames on veetud üle 1 333 000 meetri cat6 kaablit, 43 000 meetrit kiudoptilist kaablit, paigaldatud 226 tulemüüri, 1300 kommutaatorit ning 3500 Wi-Fi tugijaama.

Projekti teist etappi alustati eelmise aasta märtsis, ajal, kui koroonaviiruse tõttu läksid koolid distantsõppele. Praeguse seisuga on kaasajastamistööd tehtud enam kui 70 koolis. Koolide digitaristu kaasajastamise programmi algatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga ning programmi viib ellu haridus- ja noorteamet (Harno). Harno EENeti struktuuriüksusel on ligi kolmkümmend aastat kogemust andmesidevõrkudega.

Programmi esimese etapi eelarve oli 4,65 miljonit eurot, millega kaasajastati 154 üldhariduskooli kohtvõrgud. Programmi teise etapi kogueelarve on 8,27 miljonit eurot. Programmi finantseerib 85 protsendi ulatuses Euroopa Liidu Sotsiaalfond ja 15 protsendi ulatuses haridus- ja teadusministeerium.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD