Menu

.      

Nädalaga esitati 511 000 tuludeklaratsiooni

  • Kirjutas BNS

Nädalaga esitati 511 000 tuludeklaratsiooni

Maksu- ja tolliameti andmeil oli 23. veebruari seisuga, nädal pärast ametlikult 15. veebruaril alanud füüsiliste isikute tuludeklaratsioonide vastuvõtmise algust, esitatud 511 000 deklaratsiooni, mille alusel kuulub juurde maksmisele 17,9 miljonit eurot ja tagastamisele 162,5 miljonit eurot. 

"Rahva suus naljaga pooleks eestlaste rahvusspordialaks ristitud tuludeklaratsioonide esitamine on tänavu kulgenud ladusamalt kui kunagi varem. Kuigi esimestel tundidel pidid mõned inimesed paar minutit ootama, oleme täitnud oma olulisema eesmärgi ja äriklientide tööd tuludeklaratsioonide esitamine sel aastal ei seganud," ütles maksu- ka tolliameti (MTA) füüsiliste isikute teenusejuht Annika Oja BNS-ile.

Oja sõnul on deklaratsioonide menetlemist võrreldes varasemate aastatega oluliselt hõlbustanud MTA e-keskkonda sisse viidud uuendused. "Kuigi tulude deklareerijatele suuri muudatusi näha ei ole, on MTA sel aastal koos rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse ja arenduspartner Nortaliga sisse viinud olulise süsteemiuuenduse. Esimest korda toimub deklaratsioonide esitamine eraldi süsteemis, mis tagab selle, et e-MTA, kus ärikliendid esitavad muu hulgas oma käibedeklaratsioone, ei pea füüsilise isiku tulumaksu deklareerimise perioodil vastu võtma täiendavat koormust. Kliendid suunatakse õige toimingu juurde vastavalt sellele, kas soovitakse esitada tuludeklaratsioon või teha muid e-MTA-s pakutavaid toiminguid," selgitas Oja.

Kuigi deklaratsioonide esitamine algas ametlikult kolmapäeval, 15. veebruaril, avati süsteem juba nädalavahetusel, testimise ja koormuse hajutamiseks. Seetõttu oli juba enne süsteemi ametlikku avamist oma tulud deklareerinud 333 000 inimest, kellele kuulub tagastamisele 114 miljonit eurot ja juurde maksmisele 7,6 miljonit eurot tulumaksu.

Tänavu on oodata ligikaudu 753 000 deklaratsiooni. Mullu tagastas MTA 212 miljonit eurot enammakstud tulumaksu, inimestel tuli juurde maksta 106 miljonit.

Enammakstud tulumaksu hakatakse ameti teatel tagastama 28. veebruarist sõltumata sellest, kas deklaratsioon esitati süsteemi avamise esimestel tundidel või hiljem. Paberdeklaratsioonide alusel asutakse tagasimakseid tegema märtsi keskpaigas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD