Menu

.      

Kohus mõistis osa suure kanepiäriga tegelenud jõugu liikmetest vangi

  • Kirjutas BNS

Kohus mõistis osa suure kanepiäriga tegelenud jõugu liikmetest vangi

Tartu maakohus mõistis reedel kokkuleppemenetluses süüdi 11-liikmelise grupi, kes kasvatasid Võrumaal maja keldrikorrusel suures koguses kanepit ja müüsid seda. 

Süüdistuse kohaselt hakkasid Bruno Sternfeldt ja Villi Sternfeldt alates 2015. aastast kasutama Võrumaal Rõuge valla külas asuvat kinnistut ning rajasid sinna kanepikasvatuse. Sternfeldt rajas krundile kanepi kasvatamiseks mõeldud keldriosa ja ehitas selle peale puitkonstruktsioonil maja.
Seejärel hakkasid nad maja keldris kanepitaimi kasvatama ning hiljem tegeleti kanepi ebaseadusliku müügiga. Tegevusega jätkati kuni hiljemalt 2021. aasta alguses hoone keldriosa maha põles. 

Bruno Sternfeldti, Andres Karonit, Liina Suurt, Andres Kumelit ja Kuido Sternfeldti süüdistatakse selles, et hakkasid 2021. aastal samasse kohta rajama uut kanepikasvatust. Alates 2022. oktoobrist kasvatati kanepit selleks spetsiaalselt ehitatud ruumides selle turustamise eesmärgil. Vähemalt alates 2022. aasta oktoobrist oli kanepitaimede kasvatamisesse kaasatud ka Danel Kumel. 

Villi Sternfeldti, Jekaterina Sternfeldti, Rene Varikut, Jüri-Henri Pupenat ja Andrey Yatsenkot süüdistatakse selles, et nad osutasid teadlikult kaasabi rajatud ebaseadusliku kanepikasvatuse toimimiseks.

2022. aasta oktoobris valmis uus hoone, mille maapinnal asuv osa oli elumaja funktsioonidega ning kahel maa-alusel korrusel asusid 200 ruutmeetrised keldrid. Hoone oli ehitatud viisil, et seal oleks võimalik sihtotstarbepäraselt tegeleda kanepitaimede kasvatamisega. Kanepikasvatuse sujuva toimimise eesmärgil olid igale kanepi kasvatamises osalevale isikule jaotatud personaalsed ülesanded.

Sternfeldti juhtimisel kasvatati kanepitaimi kuni tänavu 8. veebruarini, kui politsei leidis läbiotsimise käigus maa-aluselt korruselt kokku 240 kanepitaime kogumassiga 73,3 kilo. 

Tartu maakohus mõistis kõik süüdi grupi poolt narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ja kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ning sellele kaasaaitamises.

Bruno Sternfeldtile mõistis kohus karistuseks 6 aastat vangistust, mis tuleb kohe ära kanda. Karistuse kandmise alguseks loetakse 8. veebruar, mil politsei ta kahtlustatavana kinni pidas.

Danel Kumelile mõistis kohus karistuseks 5 aastat vangistust, millest tuleb kohe ära kanda 7 kuud. Karistusaja hulka arvati eelvangistuses viibitud aeg 8.-9. veebruarini ja loeti kandmisele kuulunud karistus kantuks. Ülejäänud karistus 4 aastat ja 5 kuud vangistust jäetakse täitmisele pööramata, kui Kumel ei pane 5-aastase katseaja jooksul toime uut kuritegu ning täidab kontrollnõudeid.

Andres Karonile mõistis kohus karistuseks 3 aastat vangistust, millest tuleb kohe ära kanda 5 kuud ja 20 päeva. Karistusaja hulka arvati Karoni eelvangistuses viibitud aeg 8. veebruarist kuni 28. juulini ja loeti kandmisele kuulunud karistus kantuks. Ülejäänud karistus 2 aastat 6 kuud ja 10 päeva vangistust jäetakse täitmisele pööramata, kui Karon ei pane 4-aastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Liina Suurele mõistis kohus karistuseks 5 aastat vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui Suur ei pane 5-aastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu ning täidab kontrollnõudeid.

Andres Kumelile mõistis kohus karistuseks 4 aastat vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui Kumel ei pane 4 aasta ja 6 kuulise katseaja kestel toime uut kuritegu ning täidab kontrollnõudeid.

Kuido Sternfeldtile mõistis kohus karistuseks 3 aasta ja 10 kuulise vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui ta ei pane 4 aasta ja 6 kuulise katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Villi Sternfeldtile mõistis kohus karistuseks 2 aastat ja 6 kuud vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui ta ei pane 3-aastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Jekaterina Sternfeldtile mõistis kohus karistuseks ühe aasta vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui ta ei pane ühe aasta ja 6 kuulise katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Rene Varikule mõistis kohus karistuseks ühe aasta ja 3 kuud vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui ta ei pane ühe aasta ja 6 kuulise katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Jüri-Henri Pupenale mõistis kohus karistuseks ühe aasta vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui ta ei pane üheaastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Andrey Yatsenkole mõistis kohus karistuseks ühe aasta ja 4 kuud vangistust. Vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui ta ei pane ühe aasta ja 10 kuulise katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Menetluskulud jäid süüdistatavate kanda. Kohus konfiskeeris kuriteo toimepanemise vahendid, muuhulgas ka kanepikasvatusega seotud kinnistu. 

Kohtuotsus ei ole jõustunud. 

Põhja Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Liis Vainola pidas juhtumit prokuratuuri senises praktikas ainulaadseks. "Kuigi varasemalt on Eestis avastatud suuri kanepikasvatusi, siis Võrumaale rajatud kanepikasvatuse laadset juhtumit, kus on kasvatuse jaoks on ehitatud eraldiseisev ligikaudu 400 ruutmeetrine maa-alune kasvatuskompleks, pole varasemalt meie praktikas ette tulnud," ütles Vainola.

Prokurör nimetas seetõttu on tehase mõõtu kanepikasvatuse avastamist suureks töövõiduks nii Põhja ringkonnaprokuratuuri kui ka politsei jaoks. "Avastamisest tähtsamaks võib pidada kasvatusega seotud illegaalse äriprojekti katkestamist, mis oleks võinud kanepikasvatuse rajajate enda koostatud finantsprognoosi kohaselt aastate lõikes tuua kriminaaltulu koguni miljonites eurodes. Loodetud tulu asemel kuulub kohtuotsusega konfiskeerimisele suures ulatuses erinevat vara, sealhulgas kuriteo toimepanemise vahendina Rõuge vallas asuv kinnistu, kuhu kanepikasvatus rajati," lausus prokurör Vainola.

Töövõitude kõrval pidas ta kurvaks, et kanepikasvatuse rajamist ja käivitamist juhtinud Bruno Sternfeldt vedas endaga kuritegelikule teele lähimad pereliikmed ja sõbrad. "Enamik prokuratuuriga kokkuleppe sõlminud süüdistatavatest olid varasemalt kriminaalkorras karistamata, kuid selles illegaalses äriprojektis osalemise tõttu peavad nad kandma veel mõnda aega kriminaalkaristuse negatiivset märki,“ sõnas Vainola.

20 PÄEVA ENIMLOETUD