Menu

.      

Uus mobilisatsioon võib puudutada ka Eestis elavaid ukrainlasi

  • Kirjutas BNS

Uus mobilisatsioon võib puudutada ka Eestis elavaid ukrainlasi

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kava värvata uue mobilisatsiooniga Vene agressori sissetungi tõrjumiseks pool miljonit inimest võib puudutada ka Eestis elavaid ukrainlasi ning Eesti on valmis vajadusel Ukrainat siinsete kodanike mobiliseerimisel aitama, kirjutab Postimees.

Neljapäeval kutsus Ukraina kaitseminister Rustem Umerov astuma Ukraina relvajõududesse kõiki kodanikke, olenemata nende asukohast. Ukraina kaitseministeeriumi pressiosakonna juht Illarion Pavljuk selgitas, et kaitseministeeriumil ei ole praegu kavas hakata kuidagi survestama või karistama välismaal elavaid mobilisatsiooniealisi Ukraina kodanikke, kuid ta rõhutas, et riigi kaitsmine on iga kodaniku põhiseaduslik kohustus.

«Minister kutsub kõiki Ukraina kodanikke üles astuma relvajõududesse, olenemata nende asukohast. Kuigi te ei ole saanud kutset, ei ole oht Ukrainale kuhugi kadunud. Kas see kehtib ka nende ukrainlaste kohta, kes asuvad välismaal? Muidugi,» sõnas Pavljuk.

Siseminister Lauri Läänemets ütles, et mobilisatsioonieas Ukraina kodanikke on Eestis umbes 7500, kuid oluline on mõista, et paljudele nendest kehtivad erandid. Näiteks ei puuduta mobilisatsioon alaliselt välisriigis elavaid Ukraina kodanikke, küll aga näiteks neid, kes tulid Eestisse pärast mullu veebruaris puhkenud täiemahulist sõda ja elavad siin praegu ajutise elamisloaga.

«Ukraina seaduste järgi on mobilisatsioonist vabastatud ka üksikvanemad, vähemalt kolme lapse vanemad, puudega laste vanemad ja ka inimesed, kes mõnda lähedast hooldavad. Ehk neid kriteeriume on päris palju, mille tõttu ei pruugi inimene mobilisatsiooni alla käia,» selgitas Läänemets.

Eesti siseministri sõnul ei ole Ukrainal rahvusvahelisest õigusest tulenevalt praegu mingit võimalust mobiliseerida Eestis elavaid ukrainlasi armeesse, kuna selleks on vaja riikidevahelist kokkulepet.

Läänemets kavatseb Ukraina võimudele ametlikult teatada, et kui neil on soov värvata mobilisatsiooniga armeesse Eestis viibivaid Ukraina kodanikke, siis on Eesti valmis sellise lepingu Ukrainaga sõlmima. «Eesti taha see asi ei jää. Me oleme valmis selle lepingu hea meelega sõlmima ja Ukrainat aitama. Me enam-vähem teame ka, kuskohas need inimesed Eestis elavad. Me oleme siis valmis abistama nende inimeste Eestist Ukrainasse toimetamist, kui neil on seda vaja,» lisas siseminister.

Läänemets avaldas veendumust, et juhul kui Eesti ja Ukraina peaksid sellise kokkuleppe sõlmima ja Ukraina tahab Eestis elavaid mobilisatsiooni alla käivaid kodanikke armeesse, siis enamik neist võtab kutse vastu.

Armeesse värbamise plakat Ukrainas. President Volodõmõr Zelenskõi teatas teisipäeval, et armee palus tal kuulutada välja mobilisatsioon kuni poole miljoni inimese värbamiseks armeesse Vene agressori tõrjumiseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD