Menu

.      

„Tõe ja õiguse” Mõnistes asuvast Vargamäest saab uus huviobjekt

  • Kirjutas Heleri Lakur

Mängufilmi jaoks valminud Vargamäe majad Võrumaal on algusest peale plaanitud alles jätta. Ja tuleval aastal loodavad nii maavaldaja kui ka Allfilm filmivõtete keskse koha külastuspaigana ka teistele huvilistele avada. Foto: KRISTOFER PIIR

VAATAMISVÄÄRSUS ❯ Mängufilmi „Tõde ja õigus” võtted on lõppenud. 2019. aastal Eesti Vabariigi sünnipäevaks valmiva suurfilmi võtted, mis leidsid peamiselt aset Vastse-Roosa külas Mõniste kandis Võrumaal, on praeguseks kolinud tubastesse tingimustesse ning alustanud pildi- ja helimontaažiga.

Mis saab aga Vargamäe rekvisiitidest Mõnistes asuval maatükil, selgitavad meile kinnistu omanike esindaja Mart Erik ja Allfilmi tegevprodutsent Johanna Trass.

„Tõe ja õiguse” rekvisiidid Mõnistes jäävad alles

Trassi sõnul on neil maahaldajaga väga head suhted ja koos Allfi lmi tegevtiimiga on mõeldud ka Vargamäeks ehitatud talude kompleksi alles hoidmisele. Trassi sõnul soovib Eesti suurim fi mistuudio koos maavaldaja Mart Erikuga Võrumaa Vargamäge säilitada ja avada külastajatele huviobjektina järgmise aasta suvel. Maaomanike täievoliline Luksemburgi fondile kuuluva OÜ Palumetsa esindaja Mart Erik sõnab Võrumaa Teatajale antud intervjuus, et kogu info vastab tõele. „Kõnealune maatükk on nii-öelda looduskaitse alla pandud. Oleme vabatahtlikult võtnud selle sammu ja soovime Vargamäena valminud maaala säilitada kultuurilooliselt olulise märgina,” sõnab Erik. Maavaldaja esindaja sõnul on sinna ehitatud järgmine Rocca Al Mare. „See on niivõrd autentne ja hästi tehtud ning see tuleb igal juhul säilitada. Need ehitised on ehitatud nii, et need võiksid säilida väga pikka aega. Iseasi on, kuidas ja kui kaua see saab võimalik olema,” räägib Erik Võrumaa Teatajale.

Mart Eriku jaoks on sel ka emotsionaalne põhjus: „Kunagi lapsena võtsin „Põrgupõhja vanapagana” massistseenidest osa ja mäletan, et ka tolleaegsed hooned, mis stseenide jaoks püsti löödi, seisid veel kaua pärast seda ja inimesed käisid neid aastaid vaatamas.”

„Ühesõnaga, see on tõeline teemapark ja sellest võiks saada järgmisel suvel ekskursioonide koht. Need on esialgsed mõtted,” kinnitab Erik. „Selleks on loodud MTÜ Filmi Vargamäe, kuhu praegu otsime hakkajat projektijuhti,” räägib filmiprodutsent Johanna Trass. „Me otsime inimest, kellel oleks sellesse usku ja hea, kui ta elaks Võrumaal. Teisisõnu vajame selleks fanaatilist ja hakkajat noort, kes selle projekti ellu viia aitaks. Kui kevadel näiteks koolieksursioonid algavad, siis saaks juba rahvast sinna kohale kutsuda,” märgib Erik. Samuti ütleb ta, et avaliku külastuskohana kasutusele võtmiseks tuleb veel hulk protseduurireegleid täita. „Aga eks aeg näitab, kuidas see olema hakkab,” lausub ta. Intervjuu lõpus rõhutab Erik veel kord, et eesmärk ei ole kindlasti suurt äri ajama hakata, vaid luua võimalusi ja säilitada tükikest ajalugu.

Kokku kestis fi lmi „Tõde ja õigus” ülesfi lmimine 76 võttepäeva. Film esilinastub veebruaris 2019.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD