Menu

.      

Võrumaa aasta ema Katrin Roop: Mõistlik on kesekenduda väljapääsu, mitte süüdlase otsimisele

  • Kirjutas Kadi Annom

Tänavune aasta ema Katrin Roop on nelja lapse ema ja üheksa lapse vanaema. FOTO: Aigar Nagel

Üheks emadepäeva traditsiooniks on juba pikka aega olnud aasta ema valimine. Ka tänavu kuulutas emadepäeva eel Võrumaa Arenduskeskus välja konkursi aasta ema valimiseks. Kandidaate sai esitada kuni 25. aprillini. SA Võrumaa Arenduskeskuse kultuurispetsialisti Kristi Valsi sõnul esitati käesoleval aastal kokku üksteist kandidaati, mis on täiesti arvestatav hulk.

Pere esmatähtis

Võrumaa aasta emaks valiti tänavusel emadepäeval nelja lapse ema Katrin Roop. Peale emaameti on Katrin Roop OÜ Saru Lauavabrik pearaamatupidaja, edendab Mõnistes juba viieteistkümnendat aastat külaelu ja on vanaemaks veel üheksale, kuid üsna pea juba üheteistkümnele lapselapsele. “Mind üllatas väga see, et mind valiti tänavu aasta emaks. Ma lihtsalt teen oma tööd igapäevaselt ja nii nagu oskan. Mul on neli täiskasvanud last, neist kolma poega ja üks tütar. Peale selle on mul üheksa lapselast, kuid sügisel on oodata perelisa ja siis saab lapselapsi juba üksteist,” loetleb Roop ja lisab, et oma tegemistes seab ta esikohale alati laste ning lastelastega seonduva, muud ametid saavad aja selle kõrvalt.

Tänavune aasta ema Katrin Roop on nelja lapse ema ja üheksa lapse vanaema. FOTO: Aigar Nagel

Võru maakonna aasta ema 2021 Katrin Roop perega ja arenduskeskuse juhatuse liikme Tiit Tootsiga, pildistas Tiina Männe.

“Olen Mõniste piirkonnas olnud külaelu aktivist 15 aastat. Tegelen mitmete erinevate projektidega ja eks aegajalt tuleb ikka öelda mõnedele perevälistele asjadele ei või muuta toimumise kuupäevi. Kuna meie perekonnas on ligi 20 inimest, siis juba sünnipäevi on aastas samapalju ning neid me alati perega ka tähistame,” kinnitab 2021. aasta Võrumaa aasta ema.

Probleemid on lahendamiseks

Igapäevaselt meeldib Katrin Roobile lähtuda oma emalt saadud põhimõtete järgi. “Oma emalt olen õppinud, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab ja et kunagi ei ole mõistlik keskenduda probleemide juures süüdlase otsimisele, pigem on tarvis keskenduda lahenduste ja väljapääsude leidmisele. Kõike seda olen ka oma enda laste ja lastelaste puhul silmas pidanud ja ka neile eluks edasi andnud,” tõdeb Roop, kes usub, et ei ole inimesi, kellel ei oleks probleeme, tähtsam on selle juures hoopiski osata murekohti lahendada.

Katrin Roobi kolm last elavad Võrumaale lähedal, kõige kaugemal Tartumaal, kuid üks on teisel pool maailma, Austraalias ning suhtlusel on abiks videosild. Tähtpäevi peetakse aasta ema peres au sees ja kokku saadakse nii emadepäeval, jõuludel kui ka sünnipäevadel. “Emadepäeva oleme tähistanud näiteks nii, et käime kuskil väljas söömas. Kuna meid on üsna palju, pea kakskümmend, siis loomulikult tahab see kõik planeerimist nii peresiseselt kui ka toidukohtades, kuid planeerides saab sellega suurepäraselt hakkama ja probleemi ei ole. Jõulude ajal keskendume pigem koosolemisele, mitte sellele, et saaks kalleid kingitusi teha või et toidulaud peab ilmtingimata väga uhke olema. Kõige olulisem on see koosolemise aeg. Olgu seda siis paar tundi, paar päeva, terve nädalavahetus või veelgi kauem,” tunnistab Roop ja lisab, et tänavisel emadepäeval tähistatakse nende peres peale emadepäeva veel ka poja sünnipäeva, mis teeb päeva topelt oluliseks.

Aasta ema tiitlit on Võru maakonnas välja antud alates 2002. aastast. Võru maakonna aasta ema kandidaadiks võib üles seada maakonnas elava ema, kelle perekonnas kasvab või on üles kasvanud vähemalt kaks tublit last, kes väärtustab perekonda, on pühendunud oma ametile ning on heaks eeskujuks ka ühiskonnas.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD