Katstõist kõrda keelekõsõmb!

Katstõist kõrda keelekõsõmb!

Perekondi, mille osalejaks registreerunud liikmed tegid kaasa kõik 12 etappi, oli sel hooajal lausa kaheksa:  Aarand, Kivi, Needo, Poluškina, Raudsik, Sepp, Lett ja Salumets.


Kuldse sügisilmaga 13. oktoobril sai 104 suuremat ja väiksemat jooksu- ja kõnnihuvilist Kubja suusabaasis tõsta võidukalt käed üles ja öelda: „Alati kohal!”, sest just selline arv oli neid, kes tegid kaasa kõik 12 sarja kuulunud etappi. Tõsi küll, kümmekond neist vajas selleks ka järeleaitamistundide abi. Sellist hulka järjepidevaid osalejaid ei ole sarjas pärast koroonaperioodi olnudki ning see tegi korraldajatele kogu hooaja vältel suurt rõõmu.

Kuna 2024. aasta on kultuuririkkuse aasta, siis oli ka Võru maakonna suurim liikumissari temaatiline. Kultuuririkkuse üks osa on keelerikkus, ning kus mujal seda veel rohkem rõhutada ja näidata saab kui Võrus ja Võru maakonnas. Läbivaks teemaks sai #keelerikkus. Igal etapil sai osaleja rinnamärgi, kuhu oli kantud mõni vahva võro- või setokeelne lause läbitava etapi toimumiskoha või iseloomu kohta. 12 etappi on suurepärane võimalus avardada silmaringi ning viia paikadesse, kuhu muul ajal ilmselt ei satukski. Peale keelerikkuse pakkus iga kohtumine ka kultuuri, esinejate hulgas olid laulukoor, noortebänd, tantsijad, pillimehed, diskor ja ka luuletusi lugevad etlejad.

Sait nakkama! Ütstõist kõrda viil!” ehk 28. ümber Vaskna järve jooks ja kõnd 19. aprillil Rõuge vallas Haanjas. Osalejaid 565. Värvi andis Rõuge põhikooli peaaegu täiekoosseisuline osalemine.

Võro liinan järv oroh madalal …” ehk 43. jooks ja kõnd ümber Tamula järve 2. mail Võru linnas ja vallas võistluskeskusega Tamula rannas. Osalejaid 664. Tosse mutta ei jäetud, kuid puhta jalaga ei pääsenud ka keegi.

Õgõv tii vii virka Väimälähe!” ehk 43. Võru-Väimela maanteejooks ja -kõnd 23. mail Võru linnas ja vallas. Osalejaid 708. See sirge ja lihtsana tunduv asfaldirada on paljude osalejate arvates hoopis sarja raskemaid.

Püdsäjüräjide piirijuusk” ehk 2. Luhamaa piirijooks ja -kõnd 2. juunil Setomaa vallas Luhamaal. Osalejaid 464. Juba teist korda sai eksklusiivselt minna piiritsooni, kuhu muidu keegi ei saa – lisaboonus liikumisele! Vaheldusrikas maastikujooksurada on üllatusterohke.

Tettü! Trehvämi viil!” ehk 10. Rõuge maastikujooks ja -kõnd 16. juunil Rõuge vallas Rõuge Ööbikuoru külastuskeskuses. Osalejaid 460. Raske, kuid nii kaunist haljastust kui ka metsikut ürgmetsa pakkuv rada möödub ka mitmest kohalikust vaatamisväärsusest.

Tiir Navi küläh liina veeren tekk külh tujo hääs!” ehk 4. Navi jooksu- ja kõnnitiir 7. juulil Võru vallas Navi külas. Osalejaid hoolimata tihedast vihmast 376. Navitrollalik maastik pakub linnalähedases külas üllatusi igaühele – mõnusat avarust, metsarada ja külavaheteid. Vihm jättis sadakond registreerunut koju, kuid suurem sadu oli enne starti ja pakkus rõõmu programmi lõpetanud mudilastele, kes tegelikult ka nautisid sellist ilma.

Hää väega liikminõ” ehk 29. jooks ja kõnd Ümber Uhtjärve 21. juulil Antsla vallas Uhtjärve Ürgoru Nõiariigis. Osalejaid 528. Nõiariik on ikka nõiariik, sest lubatud jahedamast jooksuilmast polnud märkigi. Oli ikka väga kuum! Õnneks kulgeb suur osa rajast varjulises metsas ning Nõiariigis asub kosutust pakkuv tiik, mis kuumale imelist jahutust pakub.

Kas viin tsuklõman iks kävet?” ehk 10. Lasva jõe- ja järvejooks ja -kõnd 9. augustil Võru vallas Kääpal. Osalejaid 363. Pikkuselt teine rada sarjas viis jooksjad ja kõndijad vaatama Lasva järve ja Võhandu jõge. Lühem distants käis Kääpa küla ja metsade vahel. Korraldaja teatas aga hiljem, et aastal 2025 seda nii mõnegi osaleja lemmikrada kalendrist ei leia. Loodame, et hingetõmbepaus kosutab ning juba 2026. aastal kohtume jälle.

Miä oll’ üüse, tuu jääs üüsse” ehk 8. Ummamuudu liina üüjuusk ja -käümine 22. augustil Võru linnas. Osalejaid 769. Öös on asju ja mõningaid asju näeb Võru linna öös ainult kord aastas. Sära, kärtsu ja mürtsu nauditi rajal liikudes täiel rinnal. Nii mõnelgi korral ürituse meeldejäävaks teinud vihm jäi sel korral õnneks siiski olemata. Mõnus suveõhtu jääb loodetavasti sama hästi meelde.

Trehvämi tan mäki pääl vahtsõst talvõl!” ehk 13. Kütioru maastikujooks ja -kõnd 14. septembril Võru vallas Kütioru keskuses. Osalejaid 328. Talvel suuskadega nõlvast alla liuelda ja tõstukiga üles sõita tundub Kütiorus igal juhul mugavam kui sügisel sealt üles ja alla joosta või kõndida. Aga võiduelamus enda üle on samaväärne!

Kiä kannatas, saa kipõlt kodo!” ehk ümber Värska järve jooks ja kõnd 22. septembril Setomaa vallas Värskas. Osalejaid 328. Seto naiste leelo saatel mindi tiirule ümber kauni Õrsava järve, läbi kenasti korda tehtud Värska asula ning mõnusa metsa. Seto leelo saatel oli mõnus oma sportlikuks etteasteks valmistuda ning seda võimalust kasutas ka rohkearvuliselt Setomaa koolide pere.

Illos aig. Alla mäke. Viimäne tettü!” ehk 40. Munamäe-Võru maastikujooks ja -kõnd 13. oktoobril Rõuge vallas Haanjas, Võru vallas Kasaritsas ja Võru linnas Kubjal. Osalejaid 386. Sügiseselt kuldne lõpp hooajale. Tänamata ei saa siinkohal jätta vastutulelikke maaomanikke, kes ei pea paljuks lubada jooksjad ja kõndijad oma maa peale, olgu siis viieks või 500 meetriks.

2469 inimest kogus hooajal 6052 osaluskorda! Kõige ägedamat järjepidevust näitasid need 104, kes leidsid seitsme kuu jooksul võimaluse kaasa teha kõikidel etappidel, mõned neist kasutasid ära ka järeleaitamistunnid, mis andsid võimaluse maksimaalselt kaks puudumist tasa teha. 30 inimesel jäi skooriks 11 ja 38 kogus kokku kümme etappi.

Parimatest parimad

Hooaja võitjateks jooksid end Raido Ränkel ja Laura Lillepuu, kes said mõlemad tulemuseks 5000 punkti. See tähendab, et võitsid kõik kümme arvesse minevat etappi. Raidol läks kirja puudumine Kütioru ning teine koht Väimela jooksult. Laura oli kohal kõikidel etappidel, kuid Luhamaal pidi leppima neljanda ning Navil teise kohaga. Meestest järgnesid Joosep Perv ja Hugo Mängli ning naistest Silva Suvi ja Merlin Mürk. Lühemate distantside arvestuses olid kaardid veidi segasemad: poistest võttis võidu 11 osaletud etapist üheksa võitnud Jako Harlis Kala ja tüdrukutest samuti üheksa võiduga Miina-Liisa Juhkam, kes osales kümnel etapil. Veel astusid poodiumile Tanel Tuvike ja Kasper Kala ning Kendra Varikov ja Kirke Liping. Samuti käisid poodiumil kõikide 18 võistlusklassi esikolmikud.

Usinamatest usinamad

Võidujooksuga sama oluline on sarjas ka osavõtt ja järjepidevus. Peale ajajooksude olid igal etapil kavas ka kõnd ning mudilaste jooks, kus aega ei võetud, kuid osaluskordade arvestuses olid kõik osalejad võrdsed. Osaluskordade alusel selgusid ka sel aastal aktiivseimad päris mitmes arvestuses. Aktiivseim kool oli Võru Kreutzwaldi kool, lasteaedadest Võru lasteaed Okasroosike. Aktiivseima asutuse tunnustust jagasid politsei- ja piirivalveamet ning AS Lõuna-Eesti Haigla. Aktiivseima spordiklubi tiitlit hoiab juba 2015. aastast Võru Suusaklubi. Perekondi, mille liikmed tegid kaasa kõik etapid, oli sel hooajal koguni kaheksa: Aarand, Kivi, Needo, Poluškina, Raudsik, Sepp, Lett ja Salumets. Uus arvestus oli sõpruskondadele ning selle tiitli said kaks neljaliikmelist Antsla valla seltskonda: Kuldre Sipsik ja Sõpruskond Antsla. Teie järjepidevus olgu eeskujuks järgmistel hooaegadel ka teistele!

Aitäh!

Sügav kummardus kõikidele osalejatele, etappide korraldajatele, vabatahtlikele ning loomulikult kõikidele toetajatele ning omavalitsustele, kes panid õla alla kas etappidele eraldi või hooajale tervikuna. Te olete kõik väga olulised lülid selles ägedas teekonnas! Aprillis kohtume jälle jooksu- ja kõnniradadel, kuid enne seda loodame teid näha nii suusaradadel, slaalominõlvadel, basseinis, pallisaalides kui ka paljudes teistes kohtades, sest spordiüritusi toimub Võru maakonnas aasta ringi ja kõigile.

Mis toob sind osalema?

Consuelo Laanemäe Räim (N40 klassi võitja ja „Alati kohal!”): See sari motiveerib meid iga päev või vähemalt iga nädala mõnel päeval kas treenima, oma päevadesse liikumisvõimalusi ja -variante otsima, pingutama ning rõõmustama terveolemise, liikumise ja toredate kaaslaste üle!. Aitäh! See on palju-palju rohkem kui võit, kõrged punktid või auhind! Kuigi ülilahe on seda kõike ka võistlusformaadis teha!

Kaia Lepik (Munamäe jooksu 3. naine Läänemaalt): Mu vanavanematel on pulma-aastapäev ja tulime külla. Mõtlesin, et ei viitsi niisama trenni teha ja kuna nägin, et siin see jooks on, siis tulin!

Margus Helm (M40): Kõik see seltskond ja rahvas, see melu! 11 aastat kaasa tehtud ja ei saa vahele jätta enam. Haigus!

Joel Kuhlman (M60+ klassis „Alati kohal!”): See on kõik tervise heaks! Olen 73aastane vanamees ja selline liikumine teeb mulle head.

Frank Õun (nelja-aastane mudilane ja korraldaja): Jooks on sport ja sport on äge ja sellepärast kõik maailma lapsed, kõik Võru lapsed peavad tulema sportima!


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD