Menu

.      

Riigikogulane vastab „musta” raha kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Endine Riigikogu liige Silver Meikar kirjutas kuu aega tagasi Postimehes avaldatud arvamusloos, et annetas oma nime all erakonnale 115 000 krooni, mis polnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Meikari ülestunnistuse peale lahvatas erakondade „musta” rahastamise skandaal ehk niinimetatud Silvergate, mille käigus on leitud kahtlast rahastamist kõigi suuremate erakondade juures. Praegu on kohtus arutusel niinimetatud maadevahetuse kohtuasi, mis on otsapidi seotud samuti erakondade „musta” rahastamisega. Küsisime Kagu-Eestist valitud saadikutelt, kas nad on ise annetanud erakonnale raha, mille päritolu nad ei tea, ja mis nad arvavad „musta” raha annetamisest:


1. Kas ja kui palju olete oma erakonnale raha annetanud? 2. Kas olete annetanud oma erakonnale raha, mille päritolu te ei tea, ja kui jah, siis kui palju? 3. Kas teie teada on teie erakonnale annetatud niisugust „musta” raha, millest rääkis Reformierakonna liige Silver Meikar? 4. Mida arvate „musta” raha annetamisest? Kas see peaks olema seadustatud? Miks?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Valdo Randpere (Reformierakond): Olen erakonnale annetanud vanas rahas 190 950 krooni. Loodetavasti on Delfis avaldatud õiged numbrid – võtsin need sealt. Olen annetanud enda raha – osa annetusest kattis mu kampaaniakulutusi ja teise osa annetasin lihtsalt selle pärast, et mul oli võimalik seda teha. „Musta” raha kohta ei tea ma midagi rohkemat, kui olen lugenud ajakirjandusest. Kindlalt ei toeta anonüümselt annetamist ja „musta” raha. Seda ei peaks mitte seadustama, vaid pigem kriminaliseerima.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Minu annetus erakonnale piirdub sellega, et igakuiselt kannan seitse protsenti väljateenitud palgast erakonna arvele. Kindlasti ei ole ma annetanud erakonnale ühtegi senti raha, mille päritolu ma ei tea. Minule teadaolevalt ei ole meie erakonnale annetatud raha, mille päritolu on teadmata.


Minu arvates peaks „musta” raha annetamine olema kuritegu ja karistada peaksid saama nii annetuse andja kui ka annetuse vastuvõtja.

Rein Randver (SDE): Jah, erakonnale annetan raha regulaarselt. Peale selle toetan Valgamaa piirkonda. Raha on minu teenitud. Erakondade rahastamine on seadustega reguleeritud ja jooksvalt kontrollib tegevust Riigikogu juurde moodustatud komisjon.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Olen Reformierakonna liige juba üle 12 aasta. Mulle lähevad erakonna põhimõtted igati korda ja ma usun nendesse. Seepärast olen võimaluste piires pidanud vajalikuks ka ise parema Eesti heaks panustada. Kokku olen nende aastate jooksul annetanud üle 400 000 krooni ja panustanud palju ka oma aega, mida pean veelgi väärtuslikumaks. Võimalusel tahan annetada ka edaspidi.


„Musta” raha annetamine on keelatud. Eks igaüks peab ikka ise seletama, kust tema annetatud raha pärit on. Mina olen annetanud oma raha. Erakondade rahastamine peab olema selge ja läbipaistev ning avalikkusele mõistetav. Seetõttu tasub peale skandaalide vaibumist kaine pilguga vaadata, kas kehtivat seadusandlust annab parandada.

Urmas Klaas (Reformierakond): Kindlasti saab erakondade rahastamise korda reformida ja paremaks teha. Peame ainult silmas pidama, et seda ei maksa teha hetkeemotsiooni najal.


Riigikogu esimees on kokku kutsunud töörühma, kes selle teemaga tegelema hakkab. Oma ettepanekuid on teinud õiguskantsler, peaminister, erakondade rahastamise järelevalve komisjon – kõik need tuleb läbi töötada. Mina olen annetanud oma erakonnale oma raha ja seda nii erakonna maailmavaateliste printsiipide toetuseks kui ka valimiskulude katteks, kokku aastate jooksul ligikaudu 11 000 eurot.


Silver Meikari tõstatatud „musta” raha annetamise kohta ei oska ma midagi öelda – uurimisorganid uurivad seda ning kõigi huvides on, et uurimine oleks põhjalik ja annaks vastused tõstatatud küsimustele. Kui kusagil annetatakse raha, mille omanik on salajane, siis tuleks küsida, miks see nii on? On inimesi, kes ei taha, et nende nimi annetades saab teatavaks. Seepärast võiks kaaluda korda, mis juba mitmes riigis töötab: et annetaja nimi jääb avalikkusele teadmatuks, kuid erakondade rahastamise järelevalve komisjon peab kindlasti annetajat teadma. Siis kaovad ka jutud „mustast” rahast.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Olen annetanud raha oma erakonnale sellest ajast peale, kui Keskerakonnaga 1994. aastal ühinesin. Jõudumööda ehk nii palju, kui on olnud võimalik anda. Nii nagu mõne fännklubi, spordiühingu, aga ka kiriku koguduse liikmed, nii ka erakondlased toetavad üksteist ja samal ajal ka kogu organisatsiooni. Parteide puhul teeb asja eriliseks see, et nad osalevad ka valimistel. See omakorda toob kaasa väga suuri kulutusi. Tuleb lisada, et erakondade kõige suurem väljaminek on valimisreklaam teles, raadios ja ajalehtedes ning on üsna kohatu parteiliikmeid süüdistada raha raiskamises. Raha läheb täpselt nii palju, kui ajakirjandus valimisreklaami eest nõuab ja lõpuks laekub maksumaksja raha tegelikult meediaväljaannete arvetele.


2. Pole mulle keegi võõrast raha andnud ja nii saan toetada Keskerakonda ikka sellest rahast, mida ise teenin.


3. Ei ole sellisest rahast kuulnud.


4. Mida mõista „musta” raha all?   

Kalvi Kõva (SDE): 1. Minu annetused on nähtavad kuude lõikes SDE kodulehel.


2. Ei ole.


3. Olen seadusekuulekas kodanik ja kui ma mõnest sellisest juhusest teaksin, oleksin sellest politseile teada andnud.


4. Kui erakonnale antakse raha, et mõni seadus, määrus või riigihange saaks kellegi jaoks soodsamaks tehtud, pole see annetus, vaid sulaselge korruptsioon. Sellise raha andjad ja saajad tuleks trellide taha saata. „Musta” raha kõrval on probleemiks ka niinimetatud varjatud annetused. Mõned inimesed on tunnistanud, et oleksid valmis erakonda rahalise annetusega toetama, ent ei soovi näidata oma toetust avalikult. See näitab meie ühiskonna ebatervet ülepolitiseeritust – kardetakse probleeme või isegi kättemaksu, mida nii-öelda valesse erakonda kuulumine võib kaasa tuua.

Ülo Tulik (IRL): Olen annetanud viimase aasta jooksul erakonnale 500 eurot Isamaa ja Res Publica Liidu Võrumaa piirkonna toetuseks. Olen annetanud ainult oma raha ja ma ei tea, et erakonnale oleks annetatud raha, mille päritolu pole teada. Olen seda meelt, et annetused võivad olla, aga need peavad olema selgelt fikseeritud.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Erakonna koostoimimise eelduseks on solidaarsus ja distsipliin. Muidugi on mõistlik ja vajalik oma koduerakonda rahaliselt toetada.


Olen annetanud erakonnale ja maksnud ka liikmemaksu. Keskerakonna põhikiri näeb ette, et iga Riigikogu liige tasub erakonnale seitse protsenti oma brutopalgast. Olen maksnud oma vahenditest ja tean selle päritolu. Ent erakonna rahastamise teemadega otseselt ma kursis ei ole.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid) ei vastanud.

Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

{jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD