Menu

.      

Lätis Zeltinis oli puskaripäev

Zeltini muuseumi aias väljas olnud puskariajamise aparaat.  Foto: Võrumaa TeatajaÜRITUS NAABERRIIGIS • Laupäeval oli Läti Aluksne maakonnas Zeltini asula muuseumi aias puskaripäev, kus müüdi isevalmistatud vägijooki ja oli väljas ehtne puskariaparaat.

Erinevalt Eestist on Lätis lubatud kodus valmistatud puskarit müüa ja vastava loa on omale taotlenud mõned majapidamised, nende seas Gulbene proua Vizma Bertina. Bertina müüs omavalmistatud puskarit ka laupäeval Zeltinis toimunud puskaripäeval. Ta rääkis, et on puskarimüügiga tegelenud kaks aastat, mil see on olnud Lätis võimalik. Kodus valmistatud puskari kangus on 50 kraadi ja seda valmistatakse nii tavalisel kujul kui ka tammevaatides hoitult. Viimane on värvilt tumedam ja maitseb nagu viski.

Pooleliitrine pudel tavalist puskarit maksis neli latti (viis eurot ja 60 eurosenti) ning tume kraam maksis viis latti (seitse eurot).

Majapidamised võivad puskarit Lätis müüa 100 liitrit aastas, nii et tegemist on rohkem hobi korras valmistamisega. Puskariajamise tehnoloogia sai Bertina Saksamaalt, kus tema mees töötas, ja kuivõrd Saksas on puskariaparaat pea igas majapidamises, siis sai üks koju toodud.

Gulbene omavalmistatud puskarit saab osta laatadelt ja lisaks on Gulbenes väike pood aadressil Baložu iela 3.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD