Menu

.      

Andres Kõiv: Venemaal huvi Eestisse reisimise vastu väga suur

Vasakult: Läti Cēsise innovatsioonikeskuse projektijuht Dace Arina, Võru maavanem Andres Kõiv ja Pihkva oblasti ettevõtluse garantii- ja arendusfondi direktor Svetlana Žuravljova läinud neljapäeval Pihkvas mobiilse messikeskuse avamisel. Foto: VÕRU MAAVALITSUSVÄLISHUVI ❯ Nädalavahetusel Pihkvas turismialasel messil käinud Võru maavanem Andres Kõiv ütles, et venemaalastel on väga suur huvi Eestisse reisimise suhtes.

„Lõuna-Eesti haiglas on sel aastal olnud Venemaalt juba 20 sünnitajat,” kirjeldas Kõiv suurenevat huvi, „lisaks käiakse lastega vaktsineerimas ja tervisekontrollis.” Kõiv ütles, et Vene-poolne huvi Eestisse sõitmise vastu suurenes pärast kütusevedajate vähenemist piiril. Alates sellest ajast on Võrus üha rohkem märgata Vene numbrimärkidega autosid ja huvi on üha rohkem kasvanud. Kõiv lisas, et ka tollistatistika näitab, et lühiajaliste käikude arv on Vene poolelt kasvanud.

Venemaa ja Euroopa Liidu vahelise viisavabaduse suhtes on Kõiv väga optimistlikult meelestatud.

„Küsimus pole enam selles, et kas, vaid millal,” kommenteeris ta viisavabadust Venemaaga, „olgu aeg lühike või pikk – see tuleb.”

Kõivu käik Pihkvasse oli seotud Eesti–Vene–Läti programmiga, mille üks osa oli Pihkvas mobiilse messikeskuse avamine. Keskuse avamise puhul toimus vastavatud hallis kolmepäevane mess „Naabermaade turism”, kus Võrumaa ettevõtjad tutvustasid oma teenuseid ja lõid kontakte Pihkva oblasti turismibüroodega. Võrumaad esindasid turismimessil Kubija hotell-loodusspaa, Haanjamatkad.ee, Seedri puhketalu, Kiidi turismitalu, Pokumaa SA, Rogosi mõis, Kütioru puhkekeskus, Ööbikuoru villa, AS Ramo, Lõuna-Eesti haigla ja Võrumaa turismiinfokeskus.

Eesti–Vene–Läti projekti raames koostatakse Eesti poolel tehniline dokumentatsioon Võrumaa kaheksale tulevasele tööstusalale. Lisaks on kohalikel ettevõtjatel võimalus osaleda kolmel rahvusvahelisel ja kolmel piirkondlikul messil. Tasuvusuuringud, planeeringud ja projektid koostatakse tööstusaladele Võru linnas (Võrusoo), Võru vallas (Väimela kutsehariduskeskuse juures), Antslas, Vastseliinas, Rõuges ja Missos. Kokku valmistatakse ettevõtjatele alad suurusega 105 hektarit.

20 PÄEVA ENIMLOETUD