Menu

.      

Kelle tankis linnapea sõidab?

Võrumaa Teataja

VASTUKAJA  Valimisteaeg mõjub inimestele erinevalt: kui ühed katsuvad avada arutelu, kuidas kodulinna elu järgnevatel aastatel korraldada, siis leidub ka neid, kelle arvates seisneb debatt üksnes verbaalses poriloopimises.

Varasematel valimistel edutult linnavolikokku kandideerinud Vaiko Tigane avaldas Võrumaa Teatajas kirjatüki, mille kokkuvõtteks sobib hästi „Tujurikkuja” saates kõlanud laulusalm: „Oh, millal ükskord nähakse, kui halb on olla eestlane? Küll rõõmuga me kannataks, kui ilm me piinu tunnustaks.”

Tigane üritab jätta muljet, et Võrus on aegade algusest tehtud kõike valesti ja vähesed õiged asjad on tehtud valesti. Ta seab kahtluse alla võrulaste saavutused ja irvitab meie ebaedu üle. Mis aga puudu jääb, on jutumehe enda ettepanekud, kuidas Võrus peaks edasi toimetama. Linnapeana ei jää mul sellisel puhul muud üle, kui laduda ritta faktid ja jätta võrulaste otsustada, kui hädised või võimekad me oleme. Kas Jüri Kaver ja ülejäänud linnavalitsus on müütilise kuulsusega Meelis Munski „tankist” või on demokraatia siiski õilmitsemas?

Enam ei vaidle keegi vastu, et Katariina allee kordategemine on oluliselt parandanud Võru linnaruumi. Kas linnavalitsus töötas alleed remontides Katariina kohviku ärihuvides või on linnapea Mart Timmi „tankist”, sest küllap käib Võrumaa Toidukeskuseski mõni klient tänu sellele rohkem, et ümbrus on viisakaks tehtud?

Siit jätkates võiks linnavalitsust nimetada ka tarbijate ühistu ripatsiks, sest remondime Kreutzwaldi tänavat, mis teenindab ka ühistu kaubamaja ja toidupoodi. Või olen Kreutzwaldi tänaval asuvate toredate väikeäride „tankist”? Või kuidas selgitada lõpusirgel olevat Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi renoveerimist? Olen ma siis kooliõpilaste ja nende vanemate ning pedagoogide „tankist”?

Kriitikutel tuleks pidada hoogu arvamusega, et Petseri tänava pikendust on vaja sellele või teisele volikogu liikmele. Kordatehtud koole, tänavaid, uusi vee- ja soojatorusid, korrastatud ja põnevat linnaruumi on vaja meile kõigile, kõigile võrulastele ning meie külalistele.

Ajakirjanduses esinev inimene võiks teada, et fakt ja hinnang ei ole üks ja sama asi ning iseenda tarkusest välja mõeldud jutt ei ole fakt. Vastasel juhul tekib küsimus, kelle tankist on Vaiko Tigane? Jüri Kaver, Võru linnapea

20 PÄEVA ENIMLOETUD