Menu

.      

Varese küla ruulib

Osula koolimajas tutvustatakse homme kauaoodatud küla läbivat maanteelõigu ja kergliiklustee projekti. Tänases lehes ilmub aga artikkel piirkonna ühe ettevõtlusveduri, Varese külas asuva Osula Graanuliga.

Külastasime Osula Graanuli tehast pühapäeval. Vaevalt aastavanune graanulitehas säras uute läikivate seadmete ja päikesepaiste käes. Juba esimesel käivitamisaastal teenitakse kasumit ja plaanitakse tänavu saavutada täisvõimsus.

Tühjal põllul, kus veel mõned aastad tagasi jooksid kitsed, pöörlevad vedurisuurused hakitud puidu kuivatamise trumlid. Graanul Investi 2014. aastal käivitatud  Balti riikide suurim pelletitehas koondab kogu varasema oskusteabe, grupp ise on pelleti tootmismahtudelt juba Euroopas liider.

Selle Sõmerpalu vallas asuva tehase ja investeeringu kohta on raske kriitikat teha. Üheks ohuks võib olla see meeletu hoog, millega laienetakse nii oma peamises tegevusvaldkonnas kui ka võetakse üle hankijate ja ostjate ärisid. Pelleti- ja energiatootmise kõrval on omandatud kolm puidufirmat.

Maailmaturu liidripositsiooni saavutamine pole lähiajal teostamatu, praegu ollakse USA suurtootja järel teisel kohal, jäädes mahtudelt maha vaid kolmandiku võrra. Ja biokütus on igast küljest vaadates tulevikusõna.

Osula Graanul ei müü Eestis. Piltlikult öeldes köetakse Võrumaa väheväärtusliku metsamaterjaliga inglaste kodusid.

Varese küla ruulib. Sellise pealkirja panime loole ka teisel põhjusel. Juba mõned kuud tagasi kirjutasime Osula Graanuli naabertööstuse Toftani investeeringust. Valmib uus 32 miljonit eurot maksev saeveski, mis on viimase kümne aasta suurim investeering Eesti saetööstusesse. Toftan haarab suure osa senisest piirkondlikust paberi- ja küttepuu tooraine turust. Investeeringu juures on metsaomaniku jaoks oluline, et ta leiab ostja seni paberi- ja küttepuuks müüdud palgile.

Kohtumiseni homme Osula põhikoolis. Varese külas asuvad suured tööstusettevõtted on andnud rohelise tule Osula liiklustee projektile. Kolmekilomeetrine teelõik sisaldab olemasoleva riigimaantee uuendamist, valgustusega kergtee ehitamist, kõnniteid ja Võhandule uue silla ehitamist.

ARVAMUS