Menu

.      

Investeeringud tagavad odavama sooja

Võru soojatootmises on ilmnenud huvitav vastuolu, kus suurtele, mitme miljoni euroses mahus tehtud investeeringutele vaatamata pole sooja hind tarbijatele tõusnud. Vastupidi, olukorras, kus paljud kaubad ja teenused ümberringi kallinevad ning osa Väimela rahvast on juba kõrge soojahinna tõttu kodust põgenenud, naudivad Võru elanikud juba mitmendat aastat ühtlast madalat soojahinda. Võib küsida, kuidas on selline asi võimalik? Kas Saksa investorid maksavad Võru soojatootmisele peale?

Tegelikkuses, nagu selgub, on asi lihtsam. Nii imelik kui see ka pole, tähendavad suured investeeringud kokkuvõttes odavamat tootmist, mille tõttu on võimalik hoida püsivalt madalat hinda tarbijatele. Soojamajandus pole selles osas mingi erand. Sama olukord on olnud juba aastaid mobiilsides. Võrreldes mobiilside algusaegadega on investeeringud tuhandeid kordi kasvanud, aga sellele vaatamata on telefonikõneteenuste hinnad kümneid kordi kukkunud. Praegu on mobiilside olukorras, kus kõne hind ise ei maksa sisuliselt enam midagi ja sidefirmad teenivad raha muude teenuste, näiteks mobiilse internetiga.

Ettevõtluses on suur kiusatus kliendile võimalikult suur arve esitada, aga alati pole selline iga hinnaga vere ninast väljapigistamine kasulik. Näiteks tänavu oli erakordselt soe talv, mistõttu kannatas kõigi soojafirmade tulusus, sellele vaatamata kütte hind ei tõusnud. Niisamuti on soojafirmad asunud kliente suvisel ajal soojaga varustama, kuigi see pole üldse tulus. Isegi nõukogude ajal oli tavaks, et katlamajad lülitati suveks üldse välja – põhjendusega, et sel ajal tehakse remonti. Inimesed pidid end külma veega pesema. Selline tava pani elanikke elektriboilereid soetama, millega soojendati vett talvelgi, mistõttu kaotasid soojatootjad kiiresti turuosa. Sellise turuosa tagasivõitmine oli hiljem juba väga raske, et mitte öelda võimatu. Seetõttu on levinud tava, et kuigi suvekuudel on kütmine lausa kahjulik, teevad soojafirmad seda siiski, et oma kliente hoida.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD