Menu

.      

Viis nutikat rahalist otsust, mis aitavad sul paremini hakkama saada

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Tänapäeva maailma kirjeldab hästi ütlus: halvad rahalised otsused ei hüüa enne tulekut. Igapäevaelu stressikoorma all ei pruugi tavaliselt arugi saada, kui teed kiirustades otsuse, mida sa poleks tavaliselt kunagi teinud. Sellised otsused võivad aga paraku kaasa tuua olukorra, kus näiteks ainus võimalus on võtta rahalaen internetist (naudas kredīts internetā) või sa otsustad sellise laenu uisapäisa võtta.

Iga halba otsust annab heastada hea otsuse tegemisega. Seepärast anname alljärgnevalt paar head ideed, kuidas oma rahalist olukorda parandada just nimelt selliste kasulike otsuste tegemise kaudu.

1. Hakka raha säästma

Tuhanded eestlased lükkavad aina edasi raha säästmist, öeldes, et neil ei olegi midagi võimalik säästa. Olgem aga ausad, meil kõigil on võimalik midagi säästa, olgu see kas või üks-kaks eurot kuus. Iga asi saab alguse väikesest seemnest ja sa ei saagi loota, et paari kuuga tekib hoiupõrsasse tuhat eurot.

Kõige olulisem on aga vastu võtta otsus alustada. Alusta juba täna ning hakka näiteks kõrvale panema toidupoest saadud vahetusraha. Kui alustad tasapisi, ongi varsti kogunenud juba näiteks terve nädala toiduraha, ilma et sa isegi seda tähele oleksid pannud.

2. Investeeri oma raha

Investeerimine on säästmise teine külg, kuid seda kardetakse veel rohkem kui säästmist, eriti kuna investeerimine tundub olevat keeruline ja mõeldud ainult rikkuritele.

Selline arvamus on aga väga kaugel tõest! Tänapäeval on võimalik investeerida kas või näiteks ühisrahastusse, kus saab alustada juba viiest eurost. Seejärel saad teenida intressitulu finantseeritud laenusumma pealt. Esialgu ei pruugi summa olla suur, kuid viis eurot on ju ikka kuus üle selleks, et seda kasvama panna. Tee seda juba täna!

3. Õpi uusi oskuseid

Inimene ei ole kunagi liiga vana, et õppida juurde oskuseid. See ei tundu küll olevat otseselt rahaga seotud otsus, kuid kui sa õpid iga päev midagi uut, rikastad oma mõttemaailma ning peatselt avab see sulle ka uusi võimalusi. Näiteks kui õpid juurde mõne uue keele, võib sinust saada kunagi tõlk või leiad tööd välismaal.

Võimalusi on mitu – mõtle sellele, mis sulle meeldib ning pane end kirja kursustele. Õppimine ei pea olema kallis, sest tegelikult korraldatakse Eestis isegi täiskasvanutele tasuta kursuseid. Lehitse natuke internetis ja leiad kindlasti võimalusi, kuidas end rikastada.

4. Ole avatud uutele võimalustele

Kas sa oled kunagi ära öelnud mõnest pakkumisest ja oled seda hiljem kahetsenud? Paljud meist ütlevad ära võimalustest, sest kardavad astuda mugavustsoonist kaugemale. Kunagi ei tea, mida selline võimalus sulle aga toob. Isegi pisikesest nii-öelda haltuuratööst võib saada täiskohaga töö. Mõtle alati, mida pakkumine endaga kaasa võib tuua ning milliseid uksi see sinu jaoks avab.

5. Kui võtad laenu, tee seda nutikalt

Vahel ei ole sinna midagi parata, et rahahäda kimbutab. Pikaajalised laenud (ilgtermina krediti) võivad lahendada ka suurema rahamure ning seejuures ei tekita pikem laenuperiood olukorda, kus sa ei suuda laenumakseid tasuda, sest võtsid nii-öelda suure hurraaga liiga suured kuumaksed õlule. Laenuvõtmist ei tasu karta, kuid sellist otsust tuleb käsitleda ülima aupaklikkusega ning enne laenutaotluse täitmist üheksa korda mõelda.

Enne, kui teed elus mõne otsuse, pane see mõte paberile kirja, jäta lauale ja mõtle asjale uuesti järgmisel hommikul. Kui ka hommikul tundub mõte olevat hea idee, on see otsus, mille võid julgelt vastu võtta. Ära kiirusta, anna alati asjadele aega ning mõtle põhjalikult. Kui tegutsed niiviisi, on iga sinu vastuvõetud rahaline otsus kasulik sinu tuleviku jaoks. 


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD