Menu

.      

Põhjused, miks Eestis elamine on sinu rahakotile tegelikult praegu hea

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pole ühtegi eestlast, kes ei oleks kuulnud, kuidas Skandinaaviamaades on parem elada või kuidas muru on rohelisem kusagil mujal. Praeguse aktsiisiskandaali valguses on eriti päevakajaline võrrelda Eestis elamise kulukust muude riikidega, kuid kui tavaliselt keskendutakse Eestis elamise miinustele, siis alljärgnevalt vaatleme hoopis mõningaid põhjuseid, miks meie kodumaal elamine polegi sinu rahakotile nii halb.

1. Finantsteenused on mõistlikud ja reguleeritud

Tõsi, Taanis, Rootsis või Soomes võib palganumber olla märgatavalt kõrgem. Kas sa aga teadsid, et näiteks odavaimad kiirlaenud Taanis (billigste kviklån DK) võivad olla üle kahesajaprotsendise kulukusega? See illustreerib seda, kuivõrd kõrged võivad olla lisatasud ja intressid ka juba kõige lihtsamatel finantsteenustel, rääkimata muudest finantsteenustest.

Eestis valvab kõikide finantsteenuste üle Finantsinspektsioon ning ühtlasi ei tohi uute regulatsioonide kohaselt olla krediidikulukus ülemäära kõrge. Tänapäeva Eestis on reguleeritud isegi see, kui palju tohib küsida lisatasu meeldetuletuskirjade saatmise eest. 

Kuigi laenu- ja muid finantsteenuseid tuleks alati kasutada mõistlikult ning teha kaalutletud otsus, ei saa salata, et Eesti on selles valdkonnas üks paremini reguleeritud Euroopa riike.

2. Eestis on üsna madalad maksud

Maksuteema ajab enamikku inimesi tagajalgele ning seoses äsja vastu võetud tulumaksuseaduse muudatustega on ka tegemist tuliselt väideldud temaatikaga. Hiljutise muudatuse kohaselt on nüüd tulumaksuvabastuse määr 500 eurot, mis tähendab, et 500eurose sissetuleku korral ei rakendu tulumaksu. 

Selline praktika on sõbralik madala sissetulekuga perede suhtes, samas aga ei ole isegi kõrgema sissetulekuga inimeste jaoks maksumäärad niivõrd krõbedad kui mõnes teises riigis. Soomes ulatuvad maksumäärad lausa 60 protsendini. 

3. Ettevõtlusega tegelemine on lihtne

Ettevõtte loomine Eestis on niivõrd lihtne, et seda saab teha poole tunniga – ei mingit paberimajandust ega üleliigset mässamist. Ettevõtluse soodustamiseks on ka aruandluse tegemine muudetud lihtsamaks ning näiteks mikroettevõtted saavad esitada oma majandusaasta aruande põhimõtteliselt poole tunniga. 

Tänu sellele võib Eestis ettevõtlusega tegeleda igaüks, kellel on vähegi pealehakkamist ja tahtmist – paberimajanduse taha see kindlasti kinni ei jää ning absoluutselt iga inimene võib alustada ettevõtlusega. 

4. Elamiskulud on üsna mõistlikud

Elamiskulud sõltuvad küll eelkõige igast inimesest endast ning kinnisvaraturul olev hinnatase on samuti vaieldav, kuid soovi korral on võimalik Eestist leida väga soodsat kinnisvara. Mõnel pool Eestis leiab 100–200 euro vahemikus viisakaid ja kauneid üürikortereid ning üldiselt on võimalik soetada tagasihoidlikum kodu samuti umbes 100–200 euro suuruse kodulaenu kuumakse eest. 

Rääkides kommunaalkuludest, siis needki ei võta hinge kinni. Kuna Eestis on vaba elektriturg, võib iga koduomanik valida endale elektrimüüja ning üldises mõttes on jäetud igale koduomanikule täielik vabadus selle osas, milliseid teenuseid kasutada. 

5. Eesti on osake Euroopa Liidust

See pole küll ehk kõige ilmselgem eelis, kuid kuna Eesti kuulub Euroopa Liitu, on ka meie seadused, regulatsioonid ja üldine eluolu väga standardne. Kuna Eestis on kasutusel euro, mis on stabiilse väärtusega, ei pea ka kartma erilisi üllatusi valuuta osas, samuti on reisimine väga lihtne üle kogu Euroopa Liidu. Meie riik võib olla küll väike, kuid kuuludes suurde liitu, ei pea kartma Eesti majanduse ebastabiilsust. 

On selge, et suuresti sõltub kõik vaatevinklist. Kui tahta, on võimalik leida negatiivseid külgi igast valdkonnast, samas on võimalik leida ka igast asjast head. Eesti ühed suurimad eelised on aga selgelt meie majanduse turvalisus ja vastutustundlikkuse sisendamine: näiteks võid avastada, kuidas laen hoolimata negatiivsest krediidiminevikust (lån selvom rki små) on täiesti välistatud üle kogu Eesti, seda karmide regulatsioonide tõttu, mis hoiavad inimesi tegemast rumalaid eksimusi. Muru ei pea alati rohelisem olema kuskil mujal – kui hoolikalt vaadata, siis avastad, kuidas ka meie enda muru on üpris kirgas. 


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD