Menu

.      

Meist ning meie naabritest enne ja pärast Võnnu lahingut

VÕIDUPÜHA • Võidust Võnnu lahingus saab selle aasta jaanikuul 93 aastat ja ehkki tegemist pole juubeliaastaga, annab aastapäev võimaluse taasavada tolleaegseid ajaloouksi ning seoseid tänapäevaga. Teen seda pisut omapärasest vaatevinklist.


Naabreid ei saa valida


Ei saa me läbi Lätita ja Venemaa meelest ei lähe …” Nagu laulusõnadki kinnitavad, ei saa me naabreid valida ja kui nad kord on, siis komistad ikka ja jälle nende otsa, kuid veel halvem on see, et väikeriik ei saa eksisteerida isepäi. Ta peab otsima liitlasi nii lähemate kui kaugemate naabrite seast, väikeste ja suurte hulgast.   


Eesti Vabadussõda nimetatakse erinevates keeltes isemoodi. Näiteks inglise keeles on see Iseseisvussõda (War of the Independence), mis pole paha ega eriti vale, ehkki korrektsem otsetõlge võiks olla War of the Liberation. Vene ametlik ajalootõlgitsus kasutab üpris omapärast sõnadeühendit – „kodusõda tänase Eesti territooriumil” ehk siis – „гражданская война на территории современной Эстонии” – millest esiteks ei selgu, kelle kodusõjaga on tegemist: on see tšuhnaade omavaheline lööming; Vene keisririigi, Vene ajutise vabariigi või bolševistliku Venemaa kodusõda?! Ja teiseks unustatakse hoopistükkis, et ei olnud enam üks ja jagamatu Venemaa – Eesti territoorium oli geograafiliselt ning poliitiliselt alates aprillist 1917 määratud Eestimaa omavalitsusliku kubermangu piirides ja bolševistlik Venemaa ise otsis alates septembrist 1919 kontakte rahukõneluste alustamiseks Eesti kui rahvusvahelise õiguse subjektiga. Venelaste sõnaühendi puhul jääb vaid lisada tuntud fraas: „Ei kommentaari!” Kui viimaks saksa keelt vaadata, siis nemad vähemasti ei võltsi. Neil on als Estnischen Freiheitskrieg.

Wikipedias leiame Eesti Vabadussõjast kirjutisi 16 keeles, millest eksootilisemad on araabia ja meie endi võro kiil, aga meie heade naabrite, lätlaste keel tundub Eesti Vabadussõja käsitlemise puhul Wikipedia jaoks olevat veel eksootilisem, sest me ei leia selles keeles Eesti Vabadussõja kohta käivaid kirjeid.

(Loe edasi ajalehest või telli pdf.)

20 PÄEVA ENIMLOETUD