Menu

.      

Pooled kindlustuspettustest on seotud liiklusõnnetustega

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTO: Pixabay

Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) andmeil leidis mullu aset 470 kindlustuspettust, millest pooled olid seotud liiklusõnnetustega.

Pettustest moodustasid 43 protsenti vabatahtliku sõidukikindlustuse kelmused, liikluskindlustuse kelmused aga vähenesid 16 protsendile. Kindlustuselt üritati välja petta kokku 1,6 miljonit eurot. EKsL-i kahjuennetuse valdkonna juhi Ülli Reimetsa sõnul alanes liikluskindlustuse kelmuste arv tänu liikluskindlustuse hinna langusele ja hõredamale liiklusele koroonapiirangute ajal.

„Kelmid on ilmselt mõistnud, et liikluskindlustuse ostmine on majanduslikult mõistlikum kui pettusega jändamine. Muidugi teevad ka kindlustusuurijad head tööd kelmuste avastamisel,“ ütles Reimets ning lisas, et enamasti jäävad kelmid avastatud kindlustuspettuse korral hüvitisest ilma.

Kelmuste summadest 44 protsenti jäi alla 1000 euro, 31 protsenti 1000 ja 3000 euro vahele ning veerand üle 3000 euro. Suurimad ebaseaduslikud nõuded olid ehitusmasinatega seotud pettustel, mille keskmine petunõue oli 29 000 eurot. Samuti olid suured traumade ja vigastuste petunõuded, mis ulatusid 11 000 euroni. Samas ütles If kindlustuse sõidukikahjude grupijuht Taavi Kruus, et tõsisemaid kindlustuspettusi tuleb õnneks harva ette.

„Sagedamini esineb väiksemaid pettusekatseid, mille puhul ei pruugi inimesed isegi esimese hooga mõista, millega nad hakkama said,“ märkis Kruus. „Tõsisemateks kindlustuspettusteks võib pidada eelkõige avariide või varguste lavastamist ning kindlustuspoliisi hankimist pärast seda, kui liiklusõnnetus on juba toimunud. Need on majanduskuriteod, mis viivad tihti kriminaalkaristuseni. Ka väiksemad pettusekatsed on tõsised asjad – näiteks levinud trikk, et auto esiklaasi saab ise mõra tekitada. Paraku võib selline rumal tegu kaasa tuua tõsiseid tagajärgi.“ 

Tegelike asjaolude varjamist ja valeandmete esitamist üritati mullu 73 protsendil kõigist kindlustuspettustest.

EKsL on kõiki Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav erialaliit, mis arendab kindlustust ja kahjuennetust ning analüüsib ja avaldab kindlustusstatistikat. EKsL korraldab kindlustusvaidluste lahendamist kindlustuse lepitusorgani kaudu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD