Menu

.      

Terviseamet: piirangute leevenemise järel võib olukord halveneda

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Terviseamet märgib, et kuigi koroonaviirusesse nakatumiste arv on viimastel nädalatel jõudsalt langenud, keeras nakatumiskordaja R trendi näitav kõver taas tõusu poole mitmes maakonnas ning piirangute leevenemise järel võib epidemioloogiline olukord taas halveneda.

Terviseamet kutsub seetõttu inimesi üles säilitama kainet pead ja jätkuvalt vältima kõiki ebavajalikke kontakte, sest kätte võidetud saavutused võivad kiirelt käest minna. Oleme jõudnud nakatumiste arvult alles möödunud detsembri tasemele.

Viimase seitsme päeva nakatumusnäitajate põhjal on viiruse levik kasvanud nii laste kui ka vanurite seas. Koolivaheaja lõpu mõju ei ole end veel statistikas täiel määral ilmutanud, kuid eelnevate kogemuste põhjal noorte nakkusjuhtumite arv kindlasti tõuseb.

"Kui me lisame sinna veel tänase hetke, kui leevenevad mitmed tavaelu kitsendanud piirangud, tulebki olla eriti ettevaatlik. Oleme saanud täna mitmeid signaale, et kaubakeskustes käib ostumöll ning distantsireeglitest ei peeta kinni. Me mõistame inimeste soove, kuid piirangutest loobumine võib anda kiire tagasilöögi, kui me unustame endi ohutuse. Olgem siis edasi sama mõistlikud nagu piirangute ajal, sest olukord on endiselt keeruline," selgitas terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Terviseamet soovitab kõigil oma telefoni laadida HOIA.me mobiilirakendus, mis tuvastab võimalikke kontakte viirusekandjaga senisest täpsemalt. See on hea abiline olukordades, kui viibite restorani väliterrassil või näiteks kingapoes ja puutute kokku võõrastega.

Kuigi koroonaviirusega nakatunud patsientide üldarv on haiglates langenud, püsib intensiivravi vajavate patsientide hulk samal tasemel. "Kui nädal tagasi vajas intensiivravi 52 patsienti, siis täna 53. Juhitaval hingamisel on omakorda vaid üks patsient vähem kui nädal tagasi. Need on mõtlemapanevad arvud, mis näitavad selgelt, et kõrgeima taseme intensiivravi vajadus püsib haiglates endiselt väga kõrge," ütles Lanno.

Koroonaviirusega nakatunute arvu algne kiire langus on tänaseks sisuliselt peatunud. Haiguste ennetamise- ja tõrje Euroopa keskuse seitsme päeva keskmist nakatumist hindavas riskimaatriksis oleme "punaselt" tasemelt jõudnud "oranžile" tasemele, kuid seda eelkõige surmade arvu vähenemise arvelt, mitte nakatunute arvu languse tõttu.

"Need on kõik väga murettekitavad märgid, millele võib järgneda mitu erinevat arengut. Võime jõuda platoole, millelt allapoole enam väga kergelt ei langeta. Aga võib järgneda ka uus tõus, mida keegi ei soovi, kuid tulevik on meie endi kätes. Lõpetuseks tahan juhtida tähelepanu sellele, et täpselt aasta tagasi lisandus Eestis vaid üks uus koroonaviirusega nakatunu ööpäevas ja siis kehtis eriolukord. Täna, piirangute leevendamise päeval, lisandus neid 179, aga ohutunnetus on märksa madalam," rääkis Lanno.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD